Specialisté příští týden: Kapitánka Koutná se jako dobrovolný osobní strážce neosvědčila, opět se vraždilo

Specialisté příští týden: Kapitánka Koutná se jako dobrovolný osobní strážce neosvědčila, opět se vraždilo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Specialisté moc nezkoumá soukromí týmu majora Strouhala. Tentokrát však přece jen nahlédl do života služebně nejmladšího vyšetřovatele, Matěje Karase. Ten se ocitl před časem v hledáčku kriminalistů, a to kvůli podezření ze spáchání trestného činu vraždy.

Jak se však brzy ukázalo, Matěj v tom byl nevinně a zločin na něj chtěl přehrát skutečný viník, jeho bratr. Ten byl samozřejmě zatčen, a teď konečně došlo na soud. Matka Matěje těžko nese, že má jednoho syna ve vězení za těžký zločin. Stejně ji trápí i to, že Matěj nedokáže bratrovi jeho podlý čin odpustit.

Teď po Matějovi chce, aby se zúčastnil soudního přelíčení. To však mladý kriminalista odmítá. Necítí se na to, aby bratra viděl, jizva je pro něj ještě hodně čerstvá. Nakonec však přání matky vyslyší, a dokonce se s bratrem před procesem setká. Tak noblesního činu, jakým je odpuštění, však není schopen. Ani bratrova lítost a sebekritika mu k tomu nepomůže. Nakonec, po soudním procesu, bratr odchází s rozsudkem na 25 let vězení, a to jen o chlup utekl doživotí. Matka je v šoku, ale Matěj stále pro bratra nemá ani soucit, ani odpuštění. Mohl to být on, kdo by odcházel od soudu s takovým ortelem.

Na oddělení se řeší podmínečné propuštění Borise Klempíře, který se tak vrací na svobodu o 1,5 roku dříve, jelikož byl vzorným vězněm a složitý vězeňský aparát usoudil, že mu za úmysl zabít bývalou přítelkyni kladivem pár měsíců žaláře stačilo.

Jinak to však vidí kriminalisté, a proto jdou upozornit jeho bývalou přítelkyni, že Boris bude od zítřejšího dne venku.

Zděšená žena žádá pomoc, ale podle zákona je vše v pořádku – polepšený ničema podle odborníků není hrozbou.

A vskutku to vypadá, že Boris pochopil, jak špatně se choval. Budí zdání, že raději bude chodit do kostela a rozmlouvat s Bohem, než aby splnil to, co bývalé přítelkyni slíbil.

Jenže Strouhal už má pár let služby za sebou a jeho instinkty mu o Klempířovi napovídají něco jiného. Stejně to vidí i Koutná a Kovář.

Policisté se tak rozhodnou alespoň první okamžiky Borise na svobodě neoficiálně monitorovat. Koutná má první den trávit s vystresovanou Kateřinou, která žila v tom, že má ještě pár měsíců čas, než se její expřítel dostane na svobodu.

Jenže zatímco Koutná dělá večeři, Kateřina jde před dům za mužem, se kterým se v poslední době trochu vídá. Ten ji šikovně vyláká z bezpečí ven. Věci naberou rychlý spád a žena končí s prostřelenou hlavou ve vypůjčeném autě.

Vyřešit případ není složité, ale nikdo z usvědčení zločince radost nemá. Systém je nastaven tak, aby chránil lidi, kteří se vrací z vězení, ale na jejich oběti se nějak zapomnělo.

Zdroj článku:
  • autorský text