ZOO: Mají Adam Hruška a Šimon Bilina něco společného?

ZOO: Mají Adam Hruška a Šimon Bilina něco společného?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváci mívají ve zvyku hledat spojitosti a rozdíly mezi nějakou postavou a jejím představitelem. Leckdy žijí v přesvědčení, že jaká je postava, takový je ve skutečnosti i sám herec. Proto se podíváme, jestli má herec Šimon Bilina skutečně něco společného s Adamem Hruškou, kterého hraje v seriálu ZOO.

Adam „Haďák“ Hruška je takovou trochu zvláštní postavou, které diváci dlouho nemohli přijít na kloub. Pracuje v ZOO jako ošetřovatel plazů, ale i když kolem sebe má spoustu milých a vstřícných kolegů, on sám k nim moc vstřícný není.

Drží si odstup, je podobně chladný jako ti plazi, takže právě proto nejspíš dostal svou přezdívku „Haďák“. Je uzavřený, nechce si k sobě nikoho pustit moc blízko. A přitom se kolem něj točí žena, která o něj má velmi vážný zájem, ale Adam vypadá, jako by to snad ani neviděl. Takže diváci mohli od samého počátku jen spekulovat, jestli se vztah mezi ním a Aničkou dostane dál a jestli mu právě Anna dokáže „vlít krev do žil“.

Dávná traumata

Scenáristé Adamu Hruškovi vtiskli dost otřesnou minulost. Jeho současné chování v ZOO tak pramení z toho, že mu při autonehodě zemřeli oba rodiče a že při následné vojenské misi v Afghánistánu zázrakem přežil teroristický útok, kterému ovšem podlehli někteří jeho kamarádi z jednotky. To vše si s sebou Adam nese dál a ve strachu, že přijde o další blízké lidi, se raději schovává před světem v říši zvířat.

Šimon Bilina se několik měsíců na obrazovkách objevuje jako Adam Hruška, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Šimon se stal Adamem

U herce Šimona Biliny nepředpokládáme, že má za sebou podobně krutou minulost jako jeho postava. Ale jak sám Bilina přiznal, ke své postavě chová velký respekt a plně chápe, proč se chová právě tímhle odtažitým způsobem. Pro Bilinu to byla také velká výzva, protože role od něj vyžadovala velké umění poprat se s emocemi, pózami, výrazem tváře. A z reakcí diváků je patrné, že se mu dokonale podařilo zachytit Adamovu duši.

Šimon Bilina je jiný

Sedmadvacetiletý Šimon Bilina sám sebe považuje spíš za divadelního herce. Ale protože už se na obrazovkách několik měsíců objevuje právě jako Adam Hruška, lidé ho na ulici poznávají jakožto tuhle postavu. I sám herec připouští, že Adam se tak trochu stal jeho součástí, vcítil se do něj a účinkování v seriálu je pro něj už naprosto přirozeným pokračováním příběhu o jeho Adamovi.

V podstatě toho mají společného víc, než se na první pohled zdá. Oba mají smysl pro čest a spravedlnost, oba se na své okolí dokážou dívat s odstupem a nadhledem a oba mají vůči lidstvu určitou nedůvěru kvůli leckdy zlému a intrikářskému chování lidí. Šimon Bilina ale naštěstí nemá problém navazovat vztahy, a tak je mezi kolegy ze seriálu nadšený, rád se mezi ně vrací a účinkování v ZOO se pro něj stává srdeční záležitostí. 

Zdroje článku: