Ota Jirák exceluje jako rádce Týny ze Slunečné

Ota Jirák exceluje jako rádce Týny ze Slunečné
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ota Jirák je muž mnoha tváří a nezapomenutelného hlasu. Nyní svůj životopis rozšířil o další roli – ducha v seriálu Slunečná. Kdo je vlastně Ota Jirák?

Student loutkoherectví

Narodil se sice v Debři nad Jizerou, ale již jako roční dítě se s rodiči přestěhoval do Prahy. Co možná mnoho lidí neví je, že Ota Jirák nevystudoval herectví, ale loutkoherecvtí na DAMU. Díky jeho hlasu a vizáži jej režiséři začali obsazovat zejména do pohádek a pohádkových seriálů. 

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Kormě herectví je další významnou součástí jeho života dabérství. Pro mnohé je Ota Jirák symbolem dětského pořadu Studio kamarád, kde propůjčil hlas postavě Hele. Postavu Jů dabuje další vynikající herec a dabér Jiří Lábus. Společně takto zdraví dětské diváky již přes 30 let. A pamatujete si na seriál Alf o mimozemšťanovi žijícím v rodině Tannerových? Tak si jistě nyní vybavujete jeho hlas a dochází Vám, že to byl právě Ota Jirák, kdo jej daboval.

Rodinný život

Ota Jirák je již mnoho let spokojený po boku své manželky Drahomíry. Mají spolu dceru, která se nevydala po tatínkovo stopách, ale pracuje v reklamní agentuře.

Rodina žila mnoho let v Praze, dokud v roce 2011 náhodou neobjevili starou hospodu. Stavba se jim velmi zalíbila a manželé se rozhodli, že si jí koupí, respektive vymění za knížky z kupónové privatizace. Manželé se při rekonstrukci snažili zanechat co nejvíce z původní stavby, a to se jim povedlo. Nyní mají krásnou chalupu s 9 místnostmi zařízenou v rustikálním stylu. Postupem času se chalupa stala jejich domovem a nyní žijí manželé zde.

Ota Jirák v jednom z rozhovorů přiznal, že zde mají každý svou místnost, která je jen jejich, a zde zároveň odděleně spí, protože by se manželka přes jeho chrápání nevyspala.

Jak manželé uvedli, do rekonstrukce vložili všechny své síly a příjmy, ale jsou šťastní, že se jim rekonstrukce povedla. Lidé z vesnice si dle jejich slov velmi váží toho, že dali ruinu staré hospody zase dohromady. V rekonstruované chalupě dokonce vdali svou dceru, a to pro velký úspěch dokonce dvakrát (se stejným ženichem).

Ota Jirák chalupu překřtil z legrace na velkovévodství. Díky klidu venkova se může ve své chalupě věnovat své zálibě, kterou je malování. 

Ota Jirák byl mnoho let velmi aktivním hercem a dabérem, ale posledních pár let o něm nebylo moc slyšet. Proč?  

Po nemoci zpět před kamery

Jeho role ve Slunečné začala rovnou smrtí, a tak si Ota Jirák vyzkoušel natáčení v rakvi. V rozhovorech pak řekl, že se nesměl hýbat a musel být v klidu. Dostal se do takového klidu, až z toho v rakvi usnul. Důvodem jeho smrti hned na začátku seriálu je zejména hercův zdravotní stav. V roce 2019 prodělal infarkt a k tomu mrtvici. Od té doby se stáhnul do ústraní a žije s manželkou na jejich chalupě.

Role ve Slunečné mu byla upravena tak, aby postava Martina Poleky převážně jen seděla. Kromě zdravotních problémů se srdcem má spánkovou apnoe. Jedná se o vážnou poruchu spánku, kdy dotyčná osoba přestává ve spánku opakovaně dýchat. Je to onemocnění velmi nepříjemné a herec musí již mnoho let spát se speciální maskou na obličeji. 

Zdroje: