Před 55 lety se narodil Luke Perry, který se premiéry posledního filmu už nedožil

Před 55 lety se narodil Luke Perry, který se premiéry posledního filmu už nedožil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
11. října by se dožil 55 let idol teenagerů 90. let Luke Perry, představitel Dylana McKaye v kultovním seriálu Beverly Hills 90210, který byl hitem té doby a otevřel cestu k divákům mnoha dalším podobným seriálům.

Jen málo lidí ví, že jeho skutečné jméno nebylo Luke Perry, ale Coy Luther Perry III. Po absolvování střední školy v roce 1984 se Perry přestěhoval do Los Angeles, aby se věnoval vysněné herecké kariéře. Našel si práci v továrně na kliky a ve společnosti na výrobu asfaltových dlažeb. Cesta za slávou nebyla ale tak snadná, jak si představoval. V roce 1985 se objevil v reklamě a dál zkoušel své štěstí. A byl opravdu hodně trpělivý. V době, kdy Luke v roce 1988 získal roli hostujícího herce v seriálu Loving, absolvoval 256 konkurzů. V té době byl také obsazen do seriálu Another World, který se objevil v 10 epizodách. 

Fenomén Beverly Hills 90210

V roce 1990 byl Perry obsazen do role, která ho katapultovala ke slávě a proměnila ho v idol teenagerů. Dylan McKay v seriálu Beverly Hills 90210. Když se ukázal na autogramiádě v roce 1991 v obchodním centru na Floridě, musel po 90 sekundách odejít kvůli nepokojům, které vypukly mezi 10 000 přítomnými dívkami. Seriálová popularita mu přinesla i první zajímavé filmové role. Lukův první film byl Scorchers (Horké hlavy) z roku 1991. Objevil se například i ve snímku Pátý element z roku 1997, který vydělal v pokladnách kin přes 260 milionů dolarů, což bylo v té době velice uspokojivé číslo.  

Z osudového seriálu si v roce 1995 na chvíli odskočil, aby se v roce 1998 opět vrátil a zůstal tam až do konce.

Jeho poslední filmovou rolí byla postava herce Wayne Maunder v roce 2019 ve filmu Tenkrát v Hollywoodu v režii Quentina Tarantina. Premiéry filmu se ale už nedožil.

Leonardo DiCaprio, který si ve filmu zahrál, mu po jeho smrti vzdal poctu:

„Byla to ušlechtilá duše a talentovaný umělec, bylo mi ctí s ním pracovat.“ 

Osobní život

Luke si vzal 20. listopadu 1993 Rachel Sharp (známější jako Minnie) a 16. června 1997 přivítali syna Jacka a 7. června 2000 dceru Sophie. Jack je profesionální zápasník All Elite Wrestling. Luke a Rachel se rozvedli v roce 2003. V roce 2015 si nechal Perry po kolonoskopii odstranit prekarcinogenní výrůstky. Zkušenosti ho inspirovaly k tomu, aby se začal zasazovat o testování rakoviny tlustého střeva a konečníku.

V době tragické smrti byl zasnoubený s manželskou a rodinnou terapeutkou Wendy Madison Bauerovou. Pár se plánoval vzít 17. srpna 2019. Nakonec bylo ale vše jinak.

27. února 2019 měl Perry ve svém domě v Los Angeles ischemickou mrtvici. Nikdy se už nedostal z bezvědomí a poté, co prodělal druhou mrtvici, učinila jeho rodina těžké rozhodnutí a byl odpojený od přístrojů na podporu životně důležitých funkcí. Luke zemřel 4. března 2019 ve věku 52 let a byl pohřben na farmě své rodiny v Tennessee v houbovém obleku, což je ekologická možnost, která měla „pomoci při rozkladu, pracovat na neutralizaci toxinů nacházejících se v těle a přenášet živiny do života rostlin“. Po Perryho smrti mu vzdalo hold mnoho jeho bývalých kolegů, včetně Jennie Garth z jeho prvního velkého seriálu.

Zdroj: Everett Collection 1999 / Shutterstock

Osmnáctiletá Sophie Perryová, mladší z jeho dětí, žije v Malawi ve společnosti dvou přátel, Gabriely a Rubena, a zabývá se sociálními projekty. Do Ameriky se vrátila začátkem března, když byl Luke Perry hospitalizován a zůstala s ním až do jeho smrti. Po návratu do Malawi na jeho počest otevřela školu, která nese jeho jméno. Sophie udržuje památku svého otce i na sociálních sítích, kde komunikuje s jeho fanoušky.

 

Zdroj: