Hanebný pancharti: Na Tarantinovu válečnou fantazii si posvítila německá cenzura

Hanebný pancharti: Na Tarantinovu válečnou fantazii si posvítila německá cenzura
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hollywoodské filmy o druhé světové válce bývají v Německu přijímány vlažně. Neděje se tak kvůli tomu, že by se Němci nedokázali vyrovnat se svou minulostí, obvykle se jedná spíš o kritiku historických nepřesností, kterých Američané ve svých dílech dokážou nasekat celou řadu.

Režisér Quentin Tarantino si s dějepisem nelámal hlavu vůbec a příběh k Hanebným panchartům si rovnou celý vymyslel. A německé publikum jeho přístup kupodivu ocenilo. Uznávaný německý kritik Georg Seesslen si například liboval, že Hanebný pancharti byli prvním válečným filmem, ve kterém Hitler zemřel. "Proč vlastně ještě nikoho nenapadlo nechat Hitlera na stříbrném plátně umřít? Na konci Tarantinova filmu Hitler není jen mrtvý, je totálně kaput - rozstřílený, spálený a rozkrájený na kousky, A přesně takového ho chceme mít," napsal Seesslen v magazínu Der Spiegel. 

Německé diváky přilákal do kin nejen příslib pořádného masakru, ale také domácí herci, kteří na plátně hovoří rodnou němčinou, a dodávají tak filmu jistou autentičnost. 

Jen německá cenzura si od Universal Pictures vyžádala drobné úpravy, protože v Německu platí zákaz zobrazování nacistické ikonografie. Z propagačních materiálů, včetně plakátů a tapet ke stažení, musely být odmazány všechny hákové kříže a další zakázané symboly. Zákon se naštěstí nevztahuje na umělecká díla, takže samotný film cenzurován nijak nebyl.