Seriálové lahůdky z tvorby televizní stanice BBC, které milují lidé nejen v Británii

Seriálové lahůdky z tvorby televizní stanice BBC, které milují lidé nejen v Británii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriálovému světu v současné době vládne americká produkce, a proto je vždy osvěžující, když se objeví jiná než americká tvorba. Češi mají velice oblíbený anglický humor, který se pozná na první pohled. K nejlepším tvůrcům patří BBC.

Jistě pane ministře (1980-1982, 22 epizod), Jistě pane premiére (1986-1987, 16 epizod)

Typickým představitelem politické satiry je právě seriál „Jistě pane ministře“ a jeho navazují pokračování „Jistě pane premiére“.

Scénář vznikl díky Antonymu Jayovi a Jonathanu Lynnovi, kteří prostředí, o kterém psali, důvěrně znali. Seriálu udělala vynikající reklamu známá premiérka Margaret Thatcherová, která si seriál velice oblíbila.

Děj seriálu je postavený na postavě Jimma Hackera, který se po vítězství své strany ve volbách dostává na post ministra pro administrativní záležitosti. Ani sám ministr pořádně neví, co by měl ve své vysněné politické funkci dělat, ale nadšení a elán mu rozhodně nechybí.

To ale nehraje do plánů jeho stálého tajemníka sira Humphreyho Applebyho. Ten se v politickém prostředí pohybuje jako ryba ve vodě a je plně připravený si svého ministra vychovat tak, aby co nejméně překážel. Nesmí přece dojít k zavedení žádných změn.

Mezi dvěma mlýnskými kameny se ocitá ministrův osobní tajemník Bernard Woolley, který by sice rád novému ministrovi pomohl, ale musí být samozřejmě loajální k zažitému byrokratické administrativě úřadu.

Scénárista Jonathan Lynn v rozhovoru uvedl, že seriál je úspěšný také proto, že je naprosto nadčasový a problémy, které se v něm řeší, jsou stále aktuální. Divákovi seriál nabízí chytré glosování, autentické zápletky a bravurní herecké výkony.

Doctor Who (1963-2020)

Z úplně jiného žánru je sci-fi seriál BBC, který se stal již nedílnou součástí britské kultury. Jeho první vysílání sahá až do roku 1963. Seriál se vysílal nepřetržitě na obrazovkách až do roku 1989, po pauze byl natočený v roce 1996 pilotní film k pokračování, na které si ale diváci museli počkat až do roku 2005, kdy se opět pod taktovkou BBC seriál rozjel. V průběhu let vznikla také celá řada spin-offů.

Po 57 letech a více než 800 epizodách je dobrodružství Doctora Who a jeho společníků pro diváky stále atraktivní a Britové považují tento sci-fi seriál za nejlepší výtvor televizní tvorby.

Doctor Who není žádný doktor. Jde o tajemného mimozemšťana, který cestuje časem ve své lodi TARDIS, která je mnohem větší uvnitř než venku, kde se jeví jako modrá britská telefonní budka z 50. let. Aby to producenti měli jednodušší a mohli měnit herce, mimozemšťan se může regenerovat do jiných podob. V průběhu seriálu se hlavnímu hrdinovi upravil charakter a z prchlivého a zlověstného ufouna se stal soucitnější tvor. Cestovatel má v průběhu časů pro cestování společníky, kteří mu mají připomínat „morální povinnosti“. Od návratu seriálu v roce 2005 upřednostňuje cestování se společníky ženského pohlaví.

Fanoušci seriálu tvrdí, že jeho sledování je silně návykové a nejde s tím přestat.