Ať tě síla provází, Vadere! Zemřel ikonický záporák původní trilogie Star Wars, David Prowse

Ať tě síla provází, Vadere! Zemřel ikonický záporák původní trilogie Star Wars, David Prowse
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Opustil nás David Prowse, představitel Darth Vadera z původní trilogie. Vzpěrač a kulturista chtěl být inženýr, nikdy nečekal, že kdy ztvární jednu z nejlepších filmových postav všech dob.

David Prowse se narodil 1. července roku 1935 v anglickém Bristolu. Od malička miloval sport. Často běhal, chvíli se věnoval atletice, později ho ale začala naplňovat kulturistika a vzpírání. V Londýně je stále v provozu tělocvična, kterou zde před lety otevřel.

O herectví nikdy moc nepřemýšlel

David se chtěl v životě stát především vzpěračem a kulturistou, myslel však i na zadní vrátka. Proto nastoupil na vysokou školu, aby se stal dopravním inženýrem. Této profesi se ale nikdy nevěnoval. Stal se vzpěračem a tato disciplína ho dovedla až k herectví. Právě díky své síle, tělesné konstrukci a výdrži se na roli filmových záporáků nesmírně hodil.

Lucasovi vadil jeho britský přízvuk

Darth Vader se stal první postavou, kterou hráli v jednom projektu tři herci. David Prowse sice vystupuje v 99 % scén, režisérovi Lucasovi se však nelíbil hercův britský přízvuk, a tak Vaderovi propůjčil hlas americký herec a dabér James Earl Jones. Když je pak v jedné scéně Vaderovi sundána helma, rovněž nevidíme Davida Prowse, nýbrž Sebastiana Shawa, co však vedlo režii k tomuto kroku, nevíme.

Veškeré souboje a scény však točil právě David Prowse, bez něj by to nebyl Darth takový, jakého ho z původní trilogie známe.

David Prowse již v minulosti bojoval s rakovinou prostaty, boj s tímto nepřítelem se mu ale podařilo vyhrát. Jeho úmrtí bylo oznámeno prostřednictvím Twitteru, kde se píše, že po krátké nemoci zemřel ve věku 85. let v domácím kruhu v okolí nejbližších.