Poltergeist: Horor z roku 1982 se stal hercům osudným, umírali za podivných okolností

Poltergeist: Horor z roku 1982 se stal hercům osudným, umírali za podivných okolností
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Poltergeist spojil talenty režiséra Tobeho Hoopera a producenta Stevena Spielberga. Kromě úspěšné směsi hororu a komedie zazáří film svými speciálními efekty, které na počátku 80. let ještě nebyly vytvářeny počítačově. Taktéž existují pověsti o jakémsi prokletí kolem tohoto strašidelného filmu.  

Nejprve satira, poté horor jak z učebnice

Rodinka Freelingových žije typický americký život v kalifornském panelovém sídlišti Cuesta Verde, kde je každodenní život zcela normální a neuvěřitelně obyčejný. Všechno se odehrává v až skoro nudné idyle. Teda skoro. Pětiletá Carol-Anne (Heather O'Rourkeová), která komunikuje s blikajícím televizním obrazem po skončení oficiálního vysílání (starší si to budou pamatovat), je možná jediná zvláštnost v tomto městečku. Brzy zemře kanárek malé Carol-Anne a krátce na to nás překvapí paranormální podívaná: záhadné světlo vyletí z televize, zasáhne Carol-Anne a zmizí ve zdi. Dům se zatřese a rodiče se probudí ze spánku. Na otázku, co se tady dělo, Carol-Anne jednoduše odpoví: „Už jsou tady.“ A horor začíná.

Spolupráce Tobe Hoopera a Stevena Spielberga není zrovna to, co bychom očekávali. Zatímco Hooper spoluzaložil svým brutálním filmem „Texaský masakr motorovou pilou“ moderní americký horor, Spielberg se soustředil na snímky vhodné pro celou rodinu jako byl třeba „E.T. - Mimozemšťan“. Navzdory těmto zjevným rozdílům existují přesahy. Spielberg uspěl ve svém debutovém filmu „Duel“ úplně stejně jako Hooper: Generoval maximální thrillerovou atmosféru s minimálním rozpočtem. Vlastně se zdá, že „Poltergeist“ spíše připomíná Spielberga než Hoopera, což vedlo k pověstem, že sám Spielberg převzal na konci produkce režii. V každém případě je jisté, že Hooper byl kompletně vyloučen z celé postprodukce filmu.

Dříve hrozný horor, dnes spíše neškodný

Protože Spielberg převzal střih, není divu, že je „Poltergeist“ o dost milejší, než bychom si o takovém filmu původně mysleli. Dalo by se říct, že je to trochu děsivější zábavný filmík. Pro celou rodinu ale přesto asi není vhodný, je tu pár scén, které se možná nehodí pro dětské oči, například halucinace, při které člověku hnije maso z kostí, což je docela nechutný pohled. Kromě toho je „Poltergeist“, alespoň podle dnešních měřítek, naprosto neškodný: trvá dlouho, než se pomalu se objevující nadpřirozené jevy vůbec stanou hrozbou. V reakci na to rodina okamžitě přivede odborníky na nadpřirozené činnosti do dříve idylického domu, díky čemuž si užijeme několik bizarních scén.

Ještě vtipnější je film pak, když se objeví médium Tangina Barronsová, kterou představuje liliputánka Zelda Rubinsteinová. Tangina je charismatická a miluje slovní hříčky – pobaví nás prostě od první vteřiny. Nakonec filmu nás čeká zábavná a současně divoká kompilace speciálních efektů, která stanovila měřítka toho, co je možné vytvořit.

Film „Poltergeist“ je právem považován za jednu z velkých hororových klasik osmdesátých let. Díky zábavnému koktejlu hororu, komedie a úspěšných efektů je „Poltergeist“ především skvělou zábavou, která je (s výjimkou několika scén) vhodná pro celou rodinu.

Poltergeistové prokletí?

Natáčení „Poltergeistu“ se dostalo na titulní stránky novin, protože dvě děti z prvního dílu a herci Will Sampson a Julian Beck z druhého dílu zemřeli krátce po natáčení těchto filmů. Obzvláště případ herečky Dominique Dunneové způsobil hrůzu: zabil ji její přítel ve stejném roce, kdy byl uveden první film.

Heather O’Rourkeová, která hrála Carol-Anne, zemřela v roce 1988 na střevní obstrukci. V průběhu reklamní kampaně k prvnímu filmu byly také zahájeny fantastické příběhy o „kletbě“ prostřednictvím četných příběhů členů filmového štábu o záhadných nehodách na scéně. Dokonce sám Steven Spielberg mluvil o některých podivných událostech během natáčení.

Zrodila se „Poltergeistová kletba“, která dodnes fascinuje filmové fanoušky.