S komedií Vánoční příběh se na Nový rok veřejnoprávní televize koncesionářům moc nezavděčí

S komedií Vánoční příběh se na Nový rok veřejnoprávní televize koncesionářům moc nezavděčí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Irena Pavlásková je už osvědčenou scenáristkou a režisérkou, ale Vánoční příběh nepřináší nic, co by člověka po smršti pohádek, které televize pro jistotu ještě několikrát reprízují, nadchlo. Podobnost s povedenou komedií Láska nebeská se nabízí, ale není to úplně ono a ani důchodce Pierre Richard to nezachrání.

Jako by toho nebylo přes svátky dost, i na Nový rok si připomeneme Štědrý den, a to nejen smaženým kaprem. Film skládá mimo jiné hold politikovi (Karel Roden), který označí kolegyni nepříliš vybíravými výrazy a lidé ho budou mít za hrdinu. Hynek Čermák coby rozlícený šéf, nesmrtelná Jiřina Bohdalová jako jeho matka. Lákavě zní i komediální dvojice Kaiser – Lábus, ale ani oni diváky do dobré nálady nepřivedou.

Do příběhu potom postupně přibývají další postavy: naivní bezduché ženy v rolích diblíků, které čekají na to, až je někdo zachrání, nebo praktické ženy, které už pochopily, že princ na bílém koni je jeden velký podvod a aby se doma nesedřely, musí se z nich stát sekernice, které za sebou táhnou naprosto nepoužitelné partnery.

Několik dějových linek v průběhu filmu svede postavy k slavnostnímu stolu a potom na půlnoční mši, ale než k tomu dojde, diváci si musí projít nepříliš zábavným dějem, který nepřináší nic originálního a zábavného. A právě Nový rok by si určitě zasloužil víc než vyčpělý návrat ke Štědrému dnu založený na banálních příbězích a často nelogickém chování postav.

Tvůrci sice nabízí plejádu hereckých hvězd v čele s uctívaným Karlem Rodenem v roli prostořekého politika, oblíbeného Hynka Čermáka a jeho filmovou ženu Janu Plodkovou, Jaroslava Plesla jako sexy kněze, Annu Fialovou v roli rozhlasové techničky, Vladimíra Polívku jako lékaře a řadu dalších oblíbených herců, ale rozhodně nečekejte tak silný zážitek, který i v opakovaných reprízách přináší Láska nebeská.

Tolik propagovaný Pierre Richard se ve filmu bohužel jen mihne a vlastně žádnou přidanou hodnotu nepřinese

Pierre Richard
Pierre Richard | Zdroj: Jim_Filim / Depositphotos

Nemohli jsme v té době vycházet ven. Netuším, jak se jim podařilo získat všechna povolení, aby za mnou mohli přijet do Paříže. Nikdo nebyl v ulicích. Já jsem tehdy nebyl venku zhruba měsíc a půl. Přijeli ke mně domů a natáčeli jsme v mé pracovně. Bylo to pro mě vysvobození a radost,

popsal herec natáčení v době pandemie, ze kterého vznikla asi čtyřminutová scéna.

Jiřina Bohdalová se tak se slavným „blondýnem s černou botou“, který byl jejím filmovým manželem, ani nesetkala.

Zdroje článku: