Šikana v Ulici zvedla mnoho diváků ze židle. Je důležité na toto téma upozorňovat?

Šikana v Ulici zvedla mnoho diváků ze židle. Je důležité na toto téma upozorňovat?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šikana patří mezi hlavní témata, která hýbou seriálem Ulice. Naposledy byl obětí Vítek Klíma a teď se se šikanou potýká Šimon Urban. Řada diváků si nejspíš říká, proč už Šimon neprolomí hradbu mlčení? Proč něco neřekne dědovi, Hermanovi, mámě? 

Šikana se Šimonovi začíná vymykat kontrole 

Život je krutý... Přesně to si uvědomuje Šimon, který za svůj poměrně krátký život stačil zažít leccos –⁠ rozvod svých rodičů, stěhování do Německa, máminu nemoc a teď přestup na novou školu. Právě tato událost dá Šimonovi pořádně zabrat. Člověk by si řekl, že pokud si ve škole bude hledět svého, zvládne ji levou zadní. Bohužel se však stal trnem v oku školních agresorů, kteří nemají na práci nic jiného, než šikanovat mladší žáky.

Naštěstí se Šimon seznámil s Michalem Klímou. Ten sice není s ním ve třídě, ale vždycky je po ruce a s sebou přináší i pro Šimona tolik potřebnou podporu. S ním má Šimon pocit, že na tíhu svých problémů není sám. Ostatně to byl Michal, který mu sám od sebe nabídl pomoc s růžovou koloběžkou. 

Kdo naopak teď Šimonovi moc nepomáhá, je jeho máma Gábina. Ta je totiž zahleděná do svých problémů, že výstřelky svého syna bere spíše jako přechod do puberty. Ačkoliv má pocit, že se něco děje, vždy se synem jedná takovým stylem, že se Šimon raději odebere do svého pokoje. Jeho problém se ztracenou knihou rychle zametla pod koberec. To Herman na Šimona působí o něco lépe. Se Šimonem ho pojí zvláštní parťáctví, a tak není vyloučeno, že bude právě Herman tím, komu se Šimon se šikanou svěří. Nebo dříve zasáhne Michal? Uvidíme! Každopádně je šikana v Ulici vítaným tématem. 

Šikanu v Ulici zažilo hned více postav. Třeba Tereza Jordánová, kterou šikanovali spolužáci. Utiskovaná byla i Šárka ze strany Mastného. Rozina Maléřová to na nové škole také neměla jednoduché. Perné chvilky v práci kvůli šikaně zažíval také Vítek Klíma. Toho šikana posunula vpřed. Zanechal práce v bance a rozjel vlastní podnikání.

Proč už Šimon neprolomí hradbu mlčení? Proč něco neřekne dědovi, Hermanovi, mámě?, zdroj: Tv Nova

Proč agresoři Šimona šikanují? 

Šimon Urban je dobrým příkladem toho, že kolikrát vás s agresorem nemusí pojit ani žádné vazby. Vždyť se svými agresory se Šimon potkal úplně náhodou na chodbě a před školou. Nic jim neprovedl a je jasné, že si agresoři na Šimonovi jen léčí své vlastní komplexy. Možná také zahání nudu, kdo ví. Každopádně v Šimonovi vzbudili strach. Koneckonců jsou na něj dva a vždy si na Šimona počkají na takových místech, odkud nelze utéct. A protože se Šimon se šikanou ještě nesetkal, nemá ani tušení, jak ji zastavit.

Prozatím tedy přistoupil na jejich hru, snaží se dělat, co chtějí, aby pro něj byly následky šikany co nejmenší. Jenže už teď je jasné, že ustupování nepomůže a že naopak vede k posílení moci utlačovatelů. Tak to vypadá, že v pozici ředitele Prokop Junek zestárne o několik let. Problémy s marihuanou a šikanou ve škole, ty zkrátka nejde jen tak přejít. 

Zdroj článku:
  • Autorský text