Diskuze

Kvíz: Marečku, podejte mi pero. Kdo nedá aspoň 8/10, není dobrý Čech

Kultovní česká komedie z roku 1976 baví diváky už téměř půl století. Znáte ji opravdu dobře?
Zpět na kvíz

Kultovní česká komedie z roku 1976 baví diváky už téměř půl století. Znáte ji opravdu dobře?
Zpět na kvíz
Shrnutí článku: Kvíz: Marečku, podejte mi pero. Kdo nedá aspoň 8/10, není dobrý Čech
Kdo režíroval film Marečku, podejte mi pero! a ve kterém roce byl natočen?

Film Marečku, podejte mi pero! režíroval Oldřich Lipský a natočen byl v roce 1976.

Jaký je hlavní příběh filmu Marečku, podejte mi pero!?

Film vypráví příběh skupiny dospělých lidí, kteří si musí kvůli zaměstnání dodělat večerní průmyslovku. Tento návrat do školních lavic tvoří základ vtipných situací.

Kteří známí herci se objevili ve filmu Marečku, podejte mi pero! a jaké role ztvárnili?

V hlavní roli zazářil Jiří Sovák jako Jiří Kroupa. Po jeho boku se objevili Iva Janžurová jako spolužačka Týfová, Josef Kemr jako Plha a Václav Lohniský coby student Hujer.

Kdo napsal scénář ke kultovní komedii Marečku, podejte mi pero!?

Scénář k filmu Marečku, podejte mi pero! napsali Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Proč se film Marečku, podejte mi pero! stal tak populárním a zlidověly z něj hlášky?

Film se stal diváckým hitem díky preciznímu humoru a nezapomenutelným dialogům. Skvěle zachytil absurditu tehdejšího systému i nadčasové situace, které zná každý, kdo seděl ve školní lavici.

Zpět na kvíz

Možná jste zmeškali

Jak bydlí Andrea Tögel Kalivodová: Z operního jeviště rovnou do klidu lesa
14.02.2026

Jak bydlí Andrea Tögel Kalivodová: Z operního jeviště rovnou do klidu lesa

Andrea Tögel Kalivodová patří mezi osobnosti, které většina lidí vnímá v kulisách honosných divadel, pod světly reflektorů a v noblesních róbách....

Tuto detektivku diváci vystřelili na hvězdné nebe Netflixu. Teď přichází nová série – je ještě lepší a drsnější
09.04.2026

Tuto detektivku diváci vystřelili na hvězdné nebe Netflixu. Teď přichází nová série – je ještě lepší a drsnější

Netflix uvedl devítidílnou sérii podle románu Jo Nesbøa. Harry Hole je zpátky v seriálu Detektive Hole. V mnohém je lepší než jeho předchůdce....

Kvíz pro každého, kdo tvrdí, že vyrůstal na českých seriálech. Tyhle otázky vám zaručeně srazí sebevědomí
15.03.2026

Kvíz pro každého, kdo tvrdí, že vyrůstal na českých seriálech. Tyhle otázky vám zaručeně srazí sebevědomí

České seriály bavily a baví celé generace diváků. Vyznáte se ve všech nebo vám náš kvíz o českých seriálech zamotá hlavu natolik, že budete rádi,...

Tak to nikdo nečekal. Do show Asii Express se nechali nalákat i mistři světa
06.02.2026

Tak to nikdo nečekal. Do show Asii Express se nechali nalákat i mistři světa

Představujeme další tři dvojice, které diváci uvidí ve světově úspěšné dobrodružné show Asia Express. Těšit se můžeme na mistry světa Vavřince...

Do Ulice vstupuje Vašíkova přítelkyně. Utekla z ústavu. Herci jsou partnery i ve skutečném životě. Diváci jásají
08.04.2026

Do Ulice vstupuje Vašíkova přítelkyně. Utekla z ústavu. Herci jsou partnery i ve skutečném životě. Diváci jásají

O Vaškově přítelkyni Elle se dosud pouze mluvilo, nyní konečně dostane tvář, a to sympatické Hany Bartoňové, která je partnerkou Antonína Měkoty i...

Co dnes dělá herec Jan Kraus, samolibý princ s medvědem v zádech
27.03.2026

Co dnes dělá herec Jan Kraus, samolibý princ s medvědem v zádech

Jan Kraus vnesl do české pohádky prvek, který tam do té doby citelně chyběl. Dokonalý prototyp nesnesitelného ješity. Jeho princ Jiří nebyl žádný...

Obrovské překvapení v pondělní Ulici: Nečekané těhotenství a Helena zvedá kotvy
15.03.2026

Obrovské překvapení v pondělní Ulici: Nečekané těhotenství a Helena zvedá kotvy

Pondělní epizoda Ulice přinese pár závažných témat, včetně Žofčina nepříjemného zážitku z plesu, o němž se konečně dozví i Magda, ale také nabídne...

Kdo zná tento film, může se oficiálně prohlásit za starého. Dnes na ČT 2 poběží skvělá nesmrtelná klasika
23.03.2026

Kdo zná tento film, může se oficiálně prohlásit za starého. Dnes na ČT 2 poběží skvělá nesmrtelná klasika

Čeká nás pěkný výlet do historie. Nejen dějem filmu, ale i jeho vlastním datem výroby. Milujete-li staré historické filmy, je to tohle přímo pro...

Zítra v noci celé Česko obejde hrůza: Prima Max vysílá nejlepší horor všech dob
07.04.2026

Zítra v noci celé Česko obejde hrůza: Prima Max vysílá nejlepší horor všech dob

Tuhle zfilmovanou lahůdku si nenechte ujít. Carrie Whiteová to nemá v životě jednoduché. Její matka je pološílenec a náboženská fanatička. Ve škole...

Zítřejší film vás přilepí do sedaček. ČT2 dává příběh dle skutečné události o nejhorších čarodějnických procesech historie
26.04.2026

Zítřejší film vás přilepí do sedaček. ČT2 dává příběh dle skutečné události o nejhorších čarodějnických procesech historie

Historické drama Čarodějky ze Salemu patří k nejpůsobivějším filmům o honu na čarodějnice. Silný příběh inspirovaný skutečnými událostmi ukazuje,...

Diskutujte

Nejnovější fotogalerie

Anna Jiřina Daňhelová baví internet. Díky svým videím získává role
04.10.2026

Anna Jiřina Daňhelová baví internet. Díky svým videím získává role

Anna Jiřina Daňhelová je nejen herečka, ale i úspěšná influencerka. Její videa na sociálních sítích jsou nejen vtipná, ale také Anně vydělávají...

Nový český seriál ukáže vězení tak, jak jste ho ještě neviděli
04.10.2026

Nový český seriál ukáže vězení tak, jak jste ho ještě neviděli

Představte si místo, kde není téměř žádné soukromí, každý den má svá pravidla a jedinou jistotou je, že vás někdo neustále sleduje. Do takového...

Táňa Malíková překvapila novou image na premiéře seriálu Oddíl B
03.10.2026

Táňa Malíková překvapila novou image na premiéře seriálu Oddíl B

Na premiéře seriálu Oddíl B se objevila i Táňa Malíková, která v seriálu rovněž hraje. Všechny přítomné pak herečka překvapila svou novou image. Má...

Matěj Hádek bude dvojnásobným otcem. Prozradil, zda se narodí chlapec nebo holčička
02.10.2026

Matěj Hádek bude dvojnásobným otcem. Prozradil, zda se narodí chlapec nebo holčička

Matěj Hádek vyrazil na slavnostní uvedení seriálu Oddíl B. Tato novinka z prověřené dílny Petra Kolečka a Jana Prušinovského slibuje pořádnou...

Mysleli si, že je všechno ztracené. Pak se Zdeněk Pohlreich vrátil a čekalo ho překvapení
01.10.2026

Mysleli si, že je všechno ztracené. Pak se Zdeněk Pohlreich vrátil a čekalo ho překvapení

V Baště v Bílině nebyla situace po návštěvě Zdeňka Pohlreicha zrovna růžová. Peníze mizely, lidé byli pod tlakem a šéf měl ke kuchyni řadu výhrad....

Psychologický seriál Zrada ukazuje, jak destruktivní dopad má nevěra na dítě
01.10.2026

Psychologický seriál Zrada ukazuje, jak destruktivní dopad má nevěra na dítě

Na první pohled mají všechno, co si člověk může přát. Fungující rodinu, dítě, kariéru a život, který působí téměř dokonale. Pak ale přijde jeden...

Dnes v Česku způsobí šok 1 vyhaslý kuchař: Prima odpálí nejdrsnější díl Ano, šéfe! z Bíliny
01.10.2026

Dnes v Česku způsobí šok 1 vyhaslý kuchař: Prima odpálí nejdrsnější díl Ano, šéfe! z Bíliny

Na první pohled obyčejná hospoda, kde se podávají langoše, kuřecí ouška a jídla, která nikoho neurazí. Jenže za dveřmi restaurace se ukrývá mnohem...

Oblíbený český herec leží v nemocnici. Upadl při představení
30.09.2026

Oblíbený český herec leží v nemocnici. Upadl při představení

David Gránský nemá nejlepší období. Nejprve místo plánované dovolené zůstal doma, protože jeho děti dostaly neštovice, a teď přišla další rána....

Přijeli si pro dědictví, ale místo peněz je čeká pořádný chaos. Nová česká komedie ukáže, co dokáže jedna vila s dávnými známými
30.09.2026

Přijeli si pro dědictví, ale místo peněz je čeká pořádný chaos. Nová česká komedie ukáže, co dokáže jedna vila s dávnými známými

Dům je nádherný, hosté se po letech znovu setkávají a každý z nich má své důvody, proč přijel. Všichni očekávají poslední rozloučení a vidinu...

Novinka: Utekla s dětmi do bezpečí. U otce ale našla něco mnohem děsivějšího než u svého manžela
29.09.2026

Novinka: Utekla s dětmi do bezpečí. U otce ale našla něco mnohem děsivějšího než u svého manžela

Chtěla jen na chvíli zmizet z domu, kde už se nedalo žít. S dvěma dcerami proto odjede za otcem na samotu u lesa. Jenže muž, který měl být jejím...

Nejnovější diskuze