Diskuze

Kvíz: Marečku, podejte mi pero. Kdo nedá aspoň 8/10, není dobrý Čech

Kultovní česká komedie z roku 1976 baví diváky už téměř půl století. Znáte ji opravdu dobře?
Zpět na kvíz

Kultovní česká komedie z roku 1976 baví diváky už téměř půl století. Znáte ji opravdu dobře?
Zpět na kvíz
Shrnutí článku: Kvíz: Marečku, podejte mi pero. Kdo nedá aspoň 8/10, není dobrý Čech
Kdo režíroval film Marečku, podejte mi pero! a ve kterém roce byl natočen?

Film Marečku, podejte mi pero! režíroval Oldřich Lipský a natočen byl v roce 1976.

Jaký je hlavní příběh filmu Marečku, podejte mi pero!?

Film vypráví příběh skupiny dospělých lidí, kteří si musí kvůli zaměstnání dodělat večerní průmyslovku. Tento návrat do školních lavic tvoří základ vtipných situací.

Kteří známí herci se objevili ve filmu Marečku, podejte mi pero! a jaké role ztvárnili?

V hlavní roli zazářil Jiří Sovák jako Jiří Kroupa. Po jeho boku se objevili Iva Janžurová jako spolužačka Týfová, Josef Kemr jako Plha a Václav Lohniský coby student Hujer.

Kdo napsal scénář ke kultovní komedii Marečku, podejte mi pero!?

Scénář k filmu Marečku, podejte mi pero! napsali Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Proč se film Marečku, podejte mi pero! stal tak populárním a zlidověly z něj hlášky?

Film se stal diváckým hitem díky preciznímu humoru a nezapomenutelným dialogům. Skvěle zachytil absurditu tehdejšího systému i nadčasové situace, které zná každý, kdo seděl ve školní lavici.

Zpět na kvíz

Možná jste zmeškali

Dnes v Ulici: Martinin úspěch zastínila Soňa. Ta si vyšlapala cestičku k srdcím většiny občanů
17.06.2026

Dnes v Ulici: Martinin úspěch zastínila Soňa. Ta si vyšlapala cestičku k srdcím většiny občanů

Soňa je jako parazit. Lumír ani Radek z ní nejsou nadšení. Oba ale musí uznat, že má hbitý jazýček. Jakoby škola a její excesy v ní ani...

Vendula Pizingerová sdílela vtipnou fotku s prasetem. Od fanoušků přišly tak strašné reakce jako ještě nikdy
28.04.2026

Vendula Pizingerová sdílela vtipnou fotku s prasetem. Od fanoušků přišly tak strašné reakce jako ještě nikdy

Vendula Pizingerová umí rozvířit vody českého internetu s neuvěřitelnou lehkostí. Stačí jedna momentka z nočního lesa, na které pózuje u čerstvého...

Martina v Ulici zamíchá kartami. Chce se vykašlat na hospodu
02.05.2026

Martina v Ulici zamíchá kartami. Chce se vykašlat na hospodu

Kuchařka Martina Dubovská se vrací z Telecího. Její představitelka přichází z mateřské dovolené a opět pilně natáčí epizody plné zajímavých zvratů....

Zítra v Ulici: Ve čtvrtek bude stalker čelit přesile – a holi pana Peška
20.05.2026

Zítra v Ulici: Ve čtvrtek bude stalker čelit přesile – a holi pana Peška

Adriana a její blízcí se sejdou v hospodě, kde nastraží past na Adama Kokeše. Toho budou zároveň celý den bombardovat zprávami z falešných účtů,...

Drama s Woody Harrelsonem vás vezme do horkého Texasu a pořádně napne nervy
04.07.2026

Drama s Woody Harrelsonem vás vezme do horkého Texasu a pořádně napne nervy

Nedělní večer bude čistě tématický. Máte-li rádi Texas, horko, krimi a drama, pak se v osm večer máte na co těšit. Texasko-mexická hranice je...

„Drzej parchant,“ říkal o sobě Sovák. Kvůli ostrému jazyku měl neustále problémy
10.05.2026

„Drzej parchant,“ říkal o sobě Sovák. Kvůli ostrému jazyku měl neustále problémy

Bavil národ, rozdával smích a na place platil za nenapodobitelného glosátora života. Jiří Sovák byl hereckou legendou, ale také mužem plným rozporů...

Tomáš Hanák se rozvedl. Několik let to tajil
19.06.2026

Tomáš Hanák se rozvedl. Několik let to tajil

Tomáš Hanák je český herec. Herectví ale odsunul na vedlejší kolej a věnuje se především podnikání. Odstěhoval se z Prahy do Nižboru a otevřel si...

Zítra v Ulici: Ve středu Magda připraví šok Otíkovi a ošklivě se pohádá s Petrem
28.04.2026

Zítra v Ulici: Ve středu Magda připraví šok Otíkovi a ošklivě se pohádá s Petrem

Magda se s tím ve středu párat nebude. Otíkovi oznámí, že potřebuje pauzu od učení, jež ji netěší, a s Petrem se chytne kvůli odlišným názorům na...

Nová postava v Ulici: Atraktivní blondýna způsobí pořádný poprask
01.07.2026

Nová postava v Ulici: Atraktivní blondýna způsobí pořádný poprask

S dvaadvacátou sezónou nastoupí do Ulice nové postavy a mezi nimi tahle dáma, která se očividně s ničím moc nemaže, ale její představitelka...

Poslední romantik s hlasem, který nešlo přeslechnout. Boris Rösner si své největší drama nesl i mimo jeviště
26.05.2026

Poslední romantik s hlasem, který nešlo přeslechnout. Boris Rösner si své největší drama nesl i mimo jeviště

Na jevišti býval intrikánem, aristokratem i mužem s temným pohledem, který ovládl scénu během několika vteřin. V soukromí ale Boris Rösner skrýval...

Diskutujte

Nejnovější fotogalerie

Útěk těsně před svatbou. Michaela Petřeková dostala v novém seriálu náročnou roli
20.08.2026

Útěk těsně před svatbou. Michaela Petřeková dostala v novém seriálu náročnou roli

V posledních dnech se o Michaele Petřekové píše hlavně v bulváru. Stala se oficiálně přítelkyní herce Štěpána Benoniho, který donedávna s manželkou...

Špionážní thriller Extraktoři: Zajímavosti o natáčení
20.08.2026

Špionážní thriller Extraktoři: Zajímavosti o natáčení

Speciální jednotka české civilní rozvědky je zpět v plné síle. Víc adrenalinu, zahraničních lokací i nemilosrdný souboj tajných služeb. Už po první...

Marta se vrací v plné síle. Mezi ní a Kreinerem to stále jiskří, ale tentokrát půjde o mnohem víc
20.08.2026

Marta se vrací v plné síle. Mezi ní a Kreinerem to stále jiskří, ale tentokrát půjde o mnohem víc

Měla odejít od policie a začít znovu. Jenže některé případy člověka nepustí a některé city už vůbec ne. Marta se vrací k týmu, kde na ni čeká...

Štěpán Benoni se v tajnosti rozvedl. Jeho novou láskou je opět herečka
19.08.2026

Štěpán Benoni se v tajnosti rozvedl. Jeho novou láskou je opět herečka

Herec Štěpán Benoni se rozvedl. Jeho novou přítelkyní je jeho o třináct let mladší herecká kolegyně. Tu můžete znát například jako tvrdou právničku...

Skvělá zpráva. Ordinace v růžové zahradě se po letech vrací na televizní obrazovky
19.08.2026

Skvělá zpráva. Ordinace v růžové zahradě se po letech vrací na televizní obrazovky

Kdysi k obrazovce přiváděla miliony lidí a patřila k nejpevnějším pilířům Novy. Pak se její cesta přesunula jinam, a s ní i část diváků. Teď se...

Donutil tajně miluje manželku Zedníčka. Přátelství ničí stará křivda
19.08.2026

Donutil tajně miluje manželku Zedníčka. Přátelství ničí stará křivda

Tři staří kamarádi, letadla, dávné křivdy a jedna žena, která mezi nimi celý život stojí. Nový seriál Muži v letu spojí Pavla Zedníčka, Miroslava...

Kriminálka Anděl se vrací v novém kabátě. Osmá řada přinese případy, které mohou být až nepříjemně blízko realitě
17.08.2026

Kriminálka Anděl se vrací v novém kabátě. Osmá řada přinese případy, které mohou být až nepříjemně blízko realitě

Na pražských ulicích se znovu rozběhne vyšetřování případů, u kterých nebude vždy snadné odhadnout, kam povedou. Kriminálka Anděl vstupuje do osmé...

Cítím se jako starý opuštěný pes. Oldřich Vlach bojuje se zdravím i bolestnou ztrátou
16.08.2026

Cítím se jako starý opuštěný pes. Oldřich Vlach bojuje se zdravím i bolestnou ztrátou

Herec Oldřich Vlach oslavil na začátku července 85. narozeniny. Krátce před nimi však musel podstoupit operaci kyčle kvůli zlomenině krčku. Nyní...

Jak dnes vypadá Ivan Vyskočil? V 80 letech odmítá mít s mladou přítelkyní děti
15.08.2026

Jak dnes vypadá Ivan Vyskočil? V 80 letech odmítá mít s mladou přítelkyní děti

Ivan Vyskočil má ve tváři o pár vrásek navíc než před lety, ale energie a životní elán mu nechybí. Nedávno oslavil osmdesátku a po jeho boku stojí...

V úterý podlehne Česko nostalgii: ČT1 vysílá nejslavnější seriál
15.08.2026

V úterý podlehne Česko nostalgii: ČT1 vysílá nejslavnější seriál

Na první pohled obyčejný příběh maturantů, několik lásek, hádek, průšvihů a blížící se zkouška dospělosti. Jenže seriál z roku 1980 dnes nabízí i...

Nejnovější diskuze