Diskuze

Kvíz: Marečku, podejte mi pero. Kdo nedá aspoň 8/10, není dobrý Čech

Kultovní česká komedie z roku 1976 baví diváky už téměř půl století. Znáte ji opravdu dobře?
Zpět na kvíz

Kultovní česká komedie z roku 1976 baví diváky už téměř půl století. Znáte ji opravdu dobře?
Zpět na kvíz
Shrnutí článku: Kvíz: Marečku, podejte mi pero. Kdo nedá aspoň 8/10, není dobrý Čech
Kdo režíroval film Marečku, podejte mi pero! a ve kterém roce byl natočen?

Film Marečku, podejte mi pero! režíroval Oldřich Lipský a natočen byl v roce 1976.

Jaký je hlavní příběh filmu Marečku, podejte mi pero!?

Film vypráví příběh skupiny dospělých lidí, kteří si musí kvůli zaměstnání dodělat večerní průmyslovku. Tento návrat do školních lavic tvoří základ vtipných situací.

Kteří známí herci se objevili ve filmu Marečku, podejte mi pero! a jaké role ztvárnili?

V hlavní roli zazářil Jiří Sovák jako Jiří Kroupa. Po jeho boku se objevili Iva Janžurová jako spolužačka Týfová, Josef Kemr jako Plha a Václav Lohniský coby student Hujer.

Kdo napsal scénář ke kultovní komedii Marečku, podejte mi pero!?

Scénář k filmu Marečku, podejte mi pero! napsali Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Proč se film Marečku, podejte mi pero! stal tak populárním a zlidověly z něj hlášky?

Film se stal diváckým hitem díky preciznímu humoru a nezapomenutelným dialogům. Skvěle zachytil absurditu tehdejšího systému i nadčasové situace, které zná každý, kdo seděl ve školní lavici.

Zpět na kvíz

Možná jste zmeškali

V hlavní roli Netflix. Jaké seriály můžeme sledovat buď s dabingem, nebo českými titulky?
23.10.2021

V hlavní roli Netflix. Jaké seriály můžeme sledovat buď s dabingem, nebo českými titulky?

Sledování Netflixu se v poslední době stalo velkým hitem. Málokdy ale máme náladu koukat se na film či seriál v původním znění. Hlavně, pokud...

Už brzy se dočkáme československé verze populární reality show Love Island
31.05.2021

Už brzy se dočkáme československé verze populární reality show Love Island

Moře, písek a nekonečné party a koktejly! Přesně takhle pro mnohé vypadá ráj. Jedná se o hlavní rysy britské reality show, která sklízí úspěch po...

Pamatujete na seriál Sousedé? Diváci mu moc dobrou známku neudělili
24.10.2021

Pamatujete na seriál Sousedé? Diváci mu moc dobrou známku neudělili

Že ne všechny seriály si k divákům najdou cestu, o tom svědčí český komediální seriál Sousedé, který běžel na Barrandově v roce 2017. Z původně...

Seriál Ulice: Co dnes dělají představitelé rodiny Jordánových?
27.09.2021

Seriál Ulice: Co dnes dělají představitelé rodiny Jordánových?

Nekonečný seriál Ulice můžeme vídat na obrazovkách televize Nova již od roku 2005. Již 16 let sledujeme osudy herců, s nimiž se scénář bezpochyby...

Seriál Útěk z vězení má své fanoušky už od roku 2005
12.12.2021

Seriál Útěk z vězení má své fanoušky už od roku 2005

Americký seriál Útěk z vězení si oblíbilo mnoho fanoušků z mnoha zemí světa díky skvělému propojení hlavní dějové linie, drama a krimi akčních...

Lars von Trier: Jak tohoto režiséra poznamenalo užívání léků?
15.06.2021

Lars von Trier: Jak tohoto režiséra poznamenalo užívání léků?

Režisér Lars von Trier za svůj život natočil nespočet filmů či dokumentů – a právem se může řadit mezi špičky ve svém oboru. Přesto je jeho osobní...

Pátá řada úspěšného seriálu Papírový dům už se konečně blíží. Co nového nás v ní čeká?
08.07.2021

Pátá řada úspěšného seriálu Papírový dům už se konečně blíží. Co nového nás v ní čeká?

Španělský krimi seriál o partě zlodějů s geniálním šéfem bez pochyby patří mezi nejsledovanější neamerické snímky na Netflixu. Brzy se proto také...

Kultivovaná žena se silnou povahou, Sigourney Weaver je jednou z nejoblíbenějších hereček své generace
05.04.2021

Kultivovaná žena se silnou povahou, Sigourney Weaver je jednou z nejoblíbenějších hereček své generace

Dáma amerického filmu, představitelka rolí drsných a odvážných žen – to je Sigourney Weaver. Jako první žena získala v roce 1987 nominaci na Oscara...

„Jak vyrobit vraha“ aneb takto se z normálního člověka stane vrah
05.06.2021

„Jak vyrobit vraha“ aneb takto se z normálního člověka stane vrah

Steven Avery byl úplně normální mladík z Wisconsinu, dokud nebyl falešně odsouzen a zatčen kvůli zdánlivému znásilnění. Celkem 18 let strávil...

Jak hodnotí seriál Modrý kód české a zahraniční servery?
11.11.2021

Jak hodnotí seriál Modrý kód české a zahraniční servery?

Český seriál z nemocničního prostředí vtrhl na Primu v roce 2017, aby následně rozdělil diváky na dva tábory – na ty, kteří jej sledují a na ty, co...

Diskutujte

Nejnovější diskutované