Zjistili jsme pro vás vše o připravovaném politickém thrilleru od Netflixu

Zjistili jsme pro vás vše o připravovaném politickém thrilleru od Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mnichov: Na prahu války je nový britský titul, který se objevil v lednovém kalendáři očekávaných novinek. Film, který je natočený podle bestselleru Roberta Harrise poctili svou účastí držitel Oscara Jeremy Irons a George MacKay.

Děj filmu je umístěný do podzimu roku 1938, kdy se Evropou šíří zlověstná vlna nacionalismu. Režie se ujal Christian Schwochow a provede diváky nejtěžším obdobím minulého století, které navždy poznamenalo dějiny lidstva.

Právě v tom podzimním období se schází nejmocnější lidé Francie, Itálie a Velké Británie, aby se dohodli na postupu, jak potlačit ambice jednoho Němce, jehož vliv začíná děsit celou Evropu. Daleko od objektivů fotoaparátů se schází v Mnichově dva bývalí spolužáci z Oxfordu, jeden Angličan a druhý Němec. Právě tato schůzka dala název filmu. Setkání je předehrou k roztržce, která se odehraje krátce po vypuknutí války, kdy se muži dostanou nevyhnutelně do nepřátelského postavení.

Hvězdný Jeremy Irons propůjčí svůj vzhled jedné z nejvýraznějších tváří té doby a představí se jako Nevill Chamberlain. Tento politik byl v letech 1937 až 1940 britským premiérem a do dějin se zapsal svou politikou vstřícnosti vůči Německu Adolfa Hitlera. Chamberlain ovlivniv velkou mírou i české dějiny, protože to byl právě on, kdo podepsal mnichovskou dohodu, která podstoupila oblast Československa nacistům. Nakonec v roce 1939 vstoupila Británie do války s Německem. Chamberlain byl pro lidi velkým zklamáním a ztratil politickou podporu. Odstoupil v roce 1940 a za pár měsíců zemřel.

Podle autora knihy Roberta Harrise film vykreslí Nevilla Chamberlaina v mnohem sympatičtějším světle:

„Je skvělé vidět herce velikosti Jeremyho Ironse, který hraje Nevilla Chamberlaina. Bude to poprvé, kdy film překročil kult Winstona Churchilla a pokusil se ukázat Chamberlaina v sympatičtějším světle.“

Kvůli kontroverznímu způsobu, jakým Neville Chamberlain rezignoval na svou pozici premiéra, byl často terčem posměchu v televizi a filmech.

Film doplní dvě mladé tváře. Britského veřejného činitele Hugha Legata si zahraje George MacKay a německého diplomata Paula von Hartmanna ztvárnil Jannis Niewöhner. George MacKay na sebe upozornil v nedávno v uvedeném snímku 1917. Nevděčnou roli Adolfa Hitlera dostal na svá bedra Ulrich Matthes.

 

Zdroj: