Major Kalaš a nadporučík Varga se divákům poprvé představili v kriminálním filmu Strach

Major Kalaš a nadporučík Varga se divákům poprvé představili v kriminálním filmu Strach
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dvojici Rudolf Hrušínský a Radoslav Brzobohatý dal dohromady režisér Schulhoff. První setkání s majorem Kalašem diváky čekalo v malém pohraničním městečku blízko Německa. Postava Kalaše se vyskytuje v pěti kriminálních filmech.

Děj začíná spěšným odjezdem mladého muže z Prahy dálkovým autobusem. Pozdě večer vystoupí v Kromperku a směřuje k hranicím. Snaží se stopovat vozidla mířící do pohraničního pásma. Žádným vozem se však už nesveze. Modrá Škoda Octavia, která ho sleduje, ho v plné rychlosti srazí a ujíždí pryč. Mrtvola mladíka je nalezena následující den v příkopu u silnice a na místo dorazí vyšetřovatelé. Majora Kalaše (Rudolf Hrušínský) doprovází mladší kolega, nadporučík Varga (Radoslav Brzobohatý).

Film Strach z roku 1963 byl prvním celovečerním snímkem Schulhoffovy bohaté filmové kariéry. V roce 1966 následoval film Vrah skrývá tvář a v roce 1969 Po stopách krve. Petr Schulhoff si filmy napsal i režíroval. Krimi žánr nebyl jeho jedinou prací a je podepsaný i pod úspěšnými komediemi jako Zítra to roztočíme, drahoušku nebo Já to tedy beru, šéfe.

Shulhoffovi se v profesním životě poměrně dařilo, ale jeho soukromý život už tak veselý nebyl. Kvůli židovskému původu strávil v dětství nějaký čas v koncentračním táboře, kde mu zemřel otec na tuberkulózu. Sám ho pohřbil. Pohnuté dětství se na něm podepsalo – nikdy se neoženil. V třiašedesáti letech mu byla diagnostikovaná rakovina, a tak, aby předešel dlouhému a bolestnému umírání, v roce 1986 spáchal sebevraždu.

Radoslav Brzobohatý
Radoslav Brzobohatý | Zdroj: Autor / © Česká televize

V roce 1970 se objevil další příběh s Kalašem, ale režii dostal Josef Mach. Místo Hrušínského, který měl zakázáno točit, se hlavní role ve filmu na Kolejích čeká vrah ujal Jiří Sovák.

V posledním příběhu Kalaše, kterého vytvořil spisovatel Eduard Fiker, se ve snímku Diagnóza smrti z roku 1979 opět setkal Schulhoff s Hrušínským.

Film Strach

Přestože se děj odehrává v pohraničí, filmaři točili na Příbramsku. Zkušeného kriminalistu doprovází málomluvný detektiv Varga. Brzobohatý musel kvůli roli absolvovat „brigádu“ ve skutečném týmu vyšetřovatelů, kde se na vlastní oči se přesvědčil, jak probíhá ohledávání mrtvoly na místě činu a jak se vede vyšetřování.

Kalaš a Varga pátrají po motivu vraždy a rozjíždí se velká vyšetřovací akce. Detektivové však naráží na podivné chování místních lidí. Ti mají strach, že by se na ně mohlo provalit, že za okupace se nechovali úplně čestně. Další úmrtí a záhadná loupež na sebe nenechají dlouho čekat. Než bude spletitý příběh rozmotaný, dostanou se vyšetřovatelé mezi kolaboranty a narazí na špionážní centrálu v západním Německu.

Ve filmu se objevila mladá Helga Čocková, kterou si diváci budou pamatovat jako nezvedenou a rozmazlenou dceru Štrosmajera v seriálu Nemocnice na kraji města nebo jako těhotnou Kamilku z Partie Krásného dragouna. Tentokrát bylo rozhodnuto, že bude nadabována. Hlas jí propůjčila Jiřina Bohdalová.

Film Strach je k vidění 7. května večer na ČT1.

Zdroje článku: