Chlapci a chlapi: Jak by asi dnes zvládli herci brodění bahnem, řízení bojového vozidla nebo dělání rojnic

Chlapci a chlapi: Jak by asi dnes zvládli herci brodění bahnem, řízení bojového vozidla nebo dělání rojnic
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes jde možná o humorný seriál, ale toto dílo mělo oslovit mladé lidi a ukázat jim, co čeká brance, když nastoupí povinnou vojenskou službu. Přímo na generálním štábu Československé lidové armády vznikl nápad na seriál, který by ukázal i lidskou tvář armády.

Přestože režimu už docházel dech, Československá televize se s chutí pustila do práce. Mladých herců bylo dost, armáda byla vstřícná a dokázala vytvořit pro natáčení filmařům velkou podporu. Na ničem se nešetřilo, Československá televize měla v té době monopol a bylo tak jisté, že se seriál dostane k milionům diváků.

Pod scénář se podepsali Jiří Bednář a Karel Štorkán a vybraný režisér Evžen Sokolovský se pustil do práce. Pro tváře svých vojínů si vybral populární herce a sáhl i do řad studentů DAMU, kde vyučoval. Později uvedl, že všichni jeho studenti chtěli v seriálu (který nazval slátaninou) hrát, protože měli dobré vyhlídky, že by za odměnu nemuseli na vojnu.

Vladimír Javorský pocítil, co to je vojenská šikana

Seriál vypráví o vojácích motostřeleckého útvaru od okamžiku, kdy nastoupili na vojnu. Mapuje první rok z dvouleté vojenské služby. Děj měl poukázat na to, jak se vojáci vyrovnávají s odloučením od přátel a rodiny, jak zvládají náročnou přípravu a také se velice otevřeně věnoval šikaně. 

Herec Vladimír Javorský zavzpomínal na svou postavu šikanovaného vojína Ctibora Voříška alias „Kyslíka“ jako na velice emotivní zážitek. Dodnes si se slovem „kyslík“ hned vybaví drsné natáčení, při kterém se však hodně naučil.

Pro herce i pro štáb bylo natáčení hodně náročné. Točilo se v Praze, na Kladně, v Lešanech, v Prachaticích a ve Vojenském prostoru Boletice. Hodně scén se točilo právě v dost drsných podmínkách exteriérů. Herci neměli žádné úlevy, a tak si opravdu prožili skutečnou vojnu.

Ozdobou seriálu byla Eva Vejmělková, seriálová partnerka Martina Zounara, který se do ní bezhlavě zamiloval. Leč marně. Eva už byla v té době zadaná. Úvodní píseň „Dva roky prázdnin“ nazpívala populární Iveta Bartošová a o závěrečnou píseň se postaral Michal Penk. Seriál se na obrazovkách objevil rok před sametovou revolucí.

Přestože každému bylo jasné, s jakým cílem seriál vznikl, měl poměrné dobré ohlasy a mladí herci si pěkně rozjeli kariéru. Osobní příběhy vojáků byly zdařile zakomponované do díla, které mělo opěvovat armádu, ale nakonec ukázalo i její temnější stránky.

Hodně oblíbeným se stal Martin Zounar, jehož postava, Tomáš Soukup, během vojny prožívá trápení se svou dívkou Hankou (Vejmělková), které se dva roky čekání zdály až příliš dlouhé. Když Hanka otěhotní, matka chce, aby si „nezničila život“ a šla na potrat, aby mohla studovat vysokou školu. Tomáš se však k situaci postaví jako chlap a v roli čestného a obětavého vojáka se na konci vojny rozhodne pro vojenskou kariéru.

V seriálu se objevila řada populárních herců a hereček, mezi nimi Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Jaroslav Moučka, Kateřina Lojdová,Ivana Andrlová, Jiří Štěpnička, Jiří Kopta, Petr Rychlý, Libuše Havelková, Zdeněk Podhůrský, David Prachař, Tomáš Juřička, Ladislav Županič a řada dalších.

Zdroje článku: