V satirické komedii Petra Schulhoffa se vykutálení náboráři mění v tajné agenty

V satirické komedii Petra Schulhoffa se vykutálení náboráři mění v tajné agenty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie Já to tedy beru, šéfe …! je o dvou vykutálených náborářích, kteří se v zápalu pro svou práci často pohybují na hranicích zákona a dobrých mravů. Oddechově laděný příběh přivádí na obrazovky řadu hereckých legend.

Komedie, která sice trochu zestárla a točí se kolem tématu, kterému mladá generace už ani neporozumí, je milou vzpomínkou na časy dávno minulé. Ač se v ní dějí neuvěřitelné věci, vesele laděný snímek z roku 1977 poukázal na celou řadu nešvarů, které byly inspirovány socialistickou realitou.

Režisér a scenárista Petr Schulhoff vytvořil celou řadu snímků, které se soustředily hlavně na mezilidské vztahy. Dodnes se bavíme u komedií Hodíme se k sobě, miláčku …?, Zítra to roztočíme drahoušku …!, Co je doma, to se počítá, pánové …, které vznikly v mezi lety 1974 a 1980.

Ve zmíněné komedii doslova řádí náboráři Láďa Pitras (Luděk Sobota) a Oto Vacák (Petr Nárožný), kteří povýšili obyčejné hledání pracovních sil do státního podniku Pragokov na supertajný výzkumný úkol. Při své honbě za jeřábníky a topiči se neštítí využít i hodně osobní informace ze životů lidí, které loví. Zneužijí hrůzy nevěrníka Niederleho nebo dramatické spory manželů Nyklíčkových. Někdy se jim ovšem situace trochu vymkne z rukou, a nakonec se tak málem sami stanou obětmi vlastních machinací.

Pitras kvůli nově přijaté kolegyni, vychytralé Miriam (Alena Vránová), vzbudí žárlivost své manželky Renáty (Iva Janžurová). Na usedlého Vacáka si zase políčí energická slovenská jeřábnice. Největším nebezpečím pro samozvané manipulátory se však stanou jejich konkurenti.

Iva Janžurová a Oldřich Lipský
Iva Janžurová a Oldřich Lipský. | Zdroj: © Česká televize

Luděk Sobota se trochu zbavil nálepky hihňajícího se nešiky a s výborným komickým projevem Petra Nárožného vytvořili sympatickou a zábavnou dvojici. V hereckém umění jim byla rovnocennou partnerkou i rázná Iva Janžurová a perlou komedie se ve vedlejší roli stala nikdy neselhávající Marie Rosůlková.

Kromě náborových praktik je komedie hlavně o žárlivosti a obě témata dávají vyniknout řadě komediálních scén. I když je obsah filmu trochu přitažený za vlasy, splňuje svůj účel. Celým dějem se proplétá řada příběhů vedlejších postav, což dotváří nenáročnou oddechovou zábavu.

Petr Nárožný a Luděk Sobota si natáčení trochu protrpěli, protože rádi improvizovali, ale režisér Petr Schulhoff byl velice přísný a trval na dodržování scénáře.

Míla Myslíková (Květa) nemohla kvůli nemoci natáčet postsynchrony, a proto se ve filmu objeví i hlas kolegyně Miriam Kantorkové. Nemoc zaskočila i režiséra, který prodělal během natáčení infarkt. To si trochu vyčítal Luděk Sobota. Ten se chtěl jednou vyhnout natáčení, a tak po rodičích vzkázal, že nepřijde točit, protože se cítí mizerně –⁠ jako by na něj šel infarkt. A právě infarkt ten den postihl Schulhoffa.

K vidění 16. duben v 15:55 na ČT1.

Zdroje článku: