Noomi Rapace, éterická bytost s kočovnou duší

Noomi Rapace, éterická bytost s kočovnou duší
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Literární sérii Milénium se podařilo dokonce přežít svého autora. Příběh o novináři Mikaelu Blomkvistovi a svérázné Lisbeth Salander se dostal i na filmová plátna. Ve švédském zpracování excelovala jako Lisbeth herečka Noomi Rapace.

Rané dětství

Noomi Rapace se narodila 28. prosince 1979 v Hudiksvallu. Na svět přišla do umělecky založené rodiny, matka Nina Norén je švédská herečka. Otec Rogelio Durán byl španělského původu a věnoval se zpěvu.

Ke kultuře tak měla Noomi vždy blízko a také její sestra se této sféře věnuje, je fotografka. Sama herečka se vyjádřila, že je to možná proto, že její otec z části mohl mít romské kořeny. Vlastního otce však až do puberty nevídala a malou Noomi vychovávala matka s novým partnerem.

Díky nim také krátkodobě žila na Islandu, než se s rodinou přestěhovala nazpět do Švédska. Devítiletá Noomi byla prý nezvladatelné dítě a sama herečka později k této etapě svého života řekla, že se ani v domovském Švédsku necítila příliš dobře, neboť má v sobě kočovnou krev, snad prý právě po biologickém otci.

Cesta ke slávě

Svůj filmový debut absolvovala v roce 1988 v islandském snímku Í skugga hrafnsins. Sympatická Švédka se svým debutem definitivně utvrdila v tom, že si přeje být herečkou.

Po studiu na Skara Skolscen následovalo angažmá v Theater Plaza. Průlomem v kariéře pro ni bylo právě až filmové zpracování trilogie Milénium z roku 2009. Za svůj výkon získala nominaci na cenu BAFTA a Emmy.

Hodně se mluvilo také o unikátním projektu 7 životů, kde herečka ztvárnila dokonce sedm rolí. Akční thriller probudil rozpaky, divákům se alespoň v tuzemsku líbil, kritici v tom, že se snímek povedl, tak úplně zajedno nebyli.

Noomi Rapace dnes

Slibně rozjetou kariéru nepřerušil ani „koronavirový“ rok 2020. Příští rok by se měly premiéry dočkat životopisné drama Callas a Noomi Rapace se rovněž představí v britském thrilleru Alive Alone.

Herečka je rozvedená, z manželství s hercem Olem Rapace, jehož příjmení stále užívá, má jednoho syna. Zlé jazyky tvrdí, že manželství zkrachovalo právě kvůli její nejslavnější roli. Herečka se s hackerkou Lisbeth dokonale sžila, což její rodina nesla těžko.