Neuvěřitelný život Walta Disneyho: Smutný konec velikána

Neuvěřitelný život Walta Disneyho: Smutný konec velikána
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Těžko bychom hledali podnikatele, který by za sebou nechal v zábavním průmyslu takový odkaz jako Walt Disney. Za peníze se však nedá koupit vše, Walt zemřel na rakovinu po dlouhém trápení.

Walt se narodil v roce 1901 do rodiny železničářů v Chicagu. Již od mládí se zajímal o kulturu a umění. Na střední škole kreslil karikatury do školního časopisu, předčasně ale studium ukončil a chtěl se dostat do armády, tam ho však pro jeho nízký věk (16) odmítli. Rozhodl se pomáhat své vlasti ve válce jinak a přidal se k Červenému kříži. Po válce se začal živit kreslením reklam a plakátů pro jednu společnost. Více a více se ale zajímal o animace a za svým snem si nekompromisně šel.

Jeho první projekce, které se svým spolenčíkem promítali v Kansas City, měly velký úspěch. Disney však nezvládl financovat provoz nového studia. Stále se ale nevzdával a rozhodl se prorazit v Hollywoodu. Společně s bratrem představili nové animační studio, zanedlouho našli i distributora a do světa vypustili první verzi animované Alenky v říši divů v komediálním animovaném pojetí. 

Jeho podnikání provázely neustálé vzestupy a pády. Jistý udržitelný růst mu přinesla až postavička Mickeyho Mouse, které Walt Disney propůjčil dokonce svůj hlas. 

Ve 30 letech pak získal první ocenění akademie a jeho podnikání se opravdu naplno rozjelo. K Mickeymu přibyly další oblíbené postavičky, třeba Kačer Donald, Goofy, Pluto a mnoho dalších. Nezahálel a mezitím vymýšlel i další náměty, jeho Sněhurka mu přinesla 8 nominací na Oscara.

Utlumení přišlo během 2. světové války. Krizi však společnost přečkala a na konci 40. let se opět mohl vrhnout na projekty, které dříve odložil, jako například celovečerní film Petr Pan.

Jako vrchol jeho kariéry lze považovat vybudování Disneylandu a Disneyworldu. Walt Disney chtěl zhmotnit pohádkový svět. Vytvořit místo, na kterém se sen všech dětí stane skutečností, kde se potkají s nejoblíbenějšími hrdiny a kde si užijí spoustu legrace a zapomenou na okolní svět, což se mu podařilo. Už dávno nejsou tyto zábavní parky už jen v Americe, ale rozrostly se do celého světa.

Na konci života se však potýkal s rakovinou plic. Stejně jako byl celý život zvyklý s problémy zatočit, tato nemoc se mu stala osudnou. I přes podstoupení nespočtu operací a chemoterapií se v prosinci rou 1966 zhroutil a zemřel na následky nemoci.