Lola (2019): Oceňovaný belgicko-francouzský snímek vypráví o transsexuálním dospívání

Lola (2019): Oceňovaný belgicko-francouzský snímek vypráví o transsexuálním dospívání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Emotivní road movie vypráví o zlomeném vztahu otce a dcery, kteří se během pohřbívání své matky a manželky vydávají na cestu odpuštění. Problematika transsexuality se celým filmem nese lehce a citlivě a vyzývá k otevřenosti v otázce sexuální odlišnosti.

Lola je sebevědomá trans dívka, která si jde cílevědomě za svým. Její otec se však konzervativně drží své představy o rodinném štěstí a novou tvář své dcery mlčky přehlíží. Lolina touha po přijetí a otcova potřeba klidu a bezpečí se konfrontují při osudové cestě, která má jediný cíl - splnit přání Loliny matky.  

V postavě Loly debutuje trans herečka Mya Bollaers, která byla za svůj přirozený výkon nominovaná na řadu filmových evropských cen a získala významnou cenu Magritte Award za nejlepší herečku. Otce Loly si zahrál francouzský herecký virtuóz Benoît Magimel. 

Distributorem snímku je Queer Kino, spolupracující s festivalem Mezipatra, které se zabývá otázkami genderových a sexuálních identit. Podle zakladatele distribuce Queer Kino Pavla Biceka je tranzice mladých lidí v českém prostředí stále citlivé téma. Distribuce se snaží představovat takové filmy, které rozšiřují obzor veřejnosti a otevírají diskuzi v tabuizovaných tématech jinakosti.   

I přestože je transsexualita hlavní linkou celého filmu, problematiky se dotýká nenuceně. Postavy jsou vykreslené citlivě a mnohovrstvě, takže se do jejich problémů dokážeme snadno vžít. Belgický režisér Laurent Micheli, který je rovněž scénáristou snímku, skrze film promlouvá o mezigeneračním konfliktu, získávání důvěry dospělých a novém postavení rodiče v období dospívání. Problematika trans minorit je do filmu vnesena nenásilně a s jistou samozřejmostí. Film ukazuje, že i trans osoba má podobné pocity a emoce jako kdokoli jiný. Doslova vzkazuje divákům: “Buď na sebe pyšný, a ať se ti stane cokoli, neopouštěj svou cestu.”