Tři dostaveníčka za mřížemi: Provokativní seriály Netflixu z ženských věznic

Tři dostaveníčka za mřížemi: Provokativní seriály Netflixu z ženských věznic
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pocházejí většinou z drsného prostředí a některé si pobyt za mřížemi vyzkoušely ještě dříve, než dospěly. Překvapivě se dost rychle umí přizpůsobit novému prostředí, získat si přátele a často i lásku. Jaké osudy mají ženy, které systém poslal za mříže?

Holky za mřížemi (Orange Is the New Black)

  • USA 2013-2019, 7 sérii, čeština, hodnocení 90 %

Na základě úspěšné knihy Piper Kerman vznikl provokativní a stejně úspěšný seriál, který patří v tomto žánru k tomu nejvydařenějšímu.

Seriál sleduje osud zasnoubené Peper Chapman (Teylor Schilling), která měla v minulosti několikaletý vztah s přítelkyní Alex (Laura Prepon), obchodnicí s drogami. Při převozu drog pro Alex se Peper nechala chytit a zatknout.

Aby Peper splatila svůj dluh společnosti, musela vyměnit svůj pohodlný život v New Yorku, kde žila se svým snoubencem Larrym (Jason Biggs), za oranžovou vězeňskou kombinézu a adrenalinové vězeňské prostředí. Tam bude postupně zpochybňovat vše, čemu o sobě a o životě věřila.

Přes počáteční drsné přijetí nakonec nečekaně najde i v takovém prostředí kamarádství a smích, který jen občas vystřídají slzy, konflikty a údiv.

Jailbirds

  • USA, 2019, dokumentární série, hodnocení 68 %

Šestidílná dokumentární série sleduje skupinu vězeňkyň vazební věznice v Sacramentu, z nichž mnohé čekají na svůj soud. Zatímco přemítají o svých životech, komunikují spolu přes toalety a snaží se přežít bez následků drsné podmínky vězení.

Jailbirds se liší od ostatních dokumentů z vězeňského prostředí, protože se snaží trochu odlehčit drsnou atmosféru a ukázat, že i v tak nelítostném prostředí, jako je ženská věznice, ženy řeší trampoty s láskou a nachází přátelství.

Holky za mřížemi: Mladé a v base (Girl Incarcerated)

  • USA, 2018, 2 série, hodnocení 71 %

Dospívající dívky se ocitají v nápravném zařízení. Dokument natočený částečně jako reality show mapuje každodenní život uvězněných dívek, které mají už ve své věku 15–17 let velice nepříjemné životní zkušenosti a za sebou období plné drog, krádeží, zneužívání a bolesti. Takové zkušenosti je silně poznamenaly.

Zatímco u nás by nejspíš skončily v polepšovně, v Americe jsou v normálním vězeňském režimu, jako by byly dospělé.

Ale to nejhorší už mají ve svém životě za sebou a ve věznici dostávají všechny stejnou příležitost na sobě pracovat. Jak ji využijí, to záleží na nich. K dispozici mají psychology a vstřícné zaměstnance, kteří dělají vše proto, aby je nasměrovali tím správným směrem.

Tyto dívky nejsou zločinci, jen se narodily do špatných rodin.

Zdroj článku: