Obětem sekal hlavy a řezal těla: Nový dokument Netflixu o zabijákovi z Times Square

Obětem sekal hlavy a řezal těla: Nový dokument Netflixu o zabijákovi z Times Square
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Úplně čerstvý dokumentární cyklus z roku 2021 Místo činu: Zabiják z Times Square se zaměřuje na příběh ze sedmdesátých a osmdesátých let, kdy v New Yorku a New Jersey řádil sériový vrah Richard Cottingham.

V sérii procesů byl v letech 1981 až 1984 odsouzený za 5 vražd, 3 v New Yorku a 2 v New Jersey. Oficiálně byl vyšetřovaný z 11 vražd.

On sám se opakovaně nechal slyšet, že má na svědomí 85 až 100 vražd.

Svým obětem sekal hlavy a odřezával končetiny, pálil trupy. Před smrtí je dlouze mučil. Některé části těl se nikdy nenašly.

Cottingham byl velice nenápadný člověk, pracoval jako počítačový operátor, a dokonce byl i ženatý.

Poprvé se do policejního registru dostal za drobné krádeže a řízení v opilosti. Jeho přestupky byly vyřešeny pokutami ve výši 50 dolarů.  Přitom jeho prokázaná první vražda se datuje už před tímto obdobím. Obětí byla třicátnice, matka dvou dětí, která byla nalezena uškrcená, nahá a svázaná ve svém autě v parku. V době nálezu v roce 1967 byla nezvěstná tři dny. Ztratila se na cestě do kostela, kam chodila hrát bingo.

Další prokázané vraždy se vyšetřovaly až v roce 1979, kdy byla nalezena dvě těla žen v hotelu. Chyběly hlavy a ruce. Ty se nikdy nenašly. Těla byla politá tekutým podpalovačem a ohořelá.

Vražedná série pokračovala nálezem v roce 1980 a měla spojitost s předchozími vraždami. Žena byla pokousaná, spoutaná a nesla stopy bití. Zemřela na udušení. V jiném hotelu bylo jen pár dní poté nalezeno tělo další tělo ženy s podřezaným hrdlem, ale policie neměla dost důkazů, aby mohla označit vraha.

V roce 2014 se Cottingham hrdě přiznal k vraždě tří žen na konci šedesátých let, které uškrtil. V roce 2021 přibylo přiznání k nevyřešenému dvojnásobnému únosu, znásilnění a vraždám teenagerek v roce 1974. Přiznání získal detektiv Anzilotti, který na případu pracoval 15 let, a právě on sestavil seznam 11 zavražděných žen.

Bouřlivé zatčení

Cottingham byl zatčený v roce 1980, když si přivedl do hotelu slečnu, kterou připoutal a mučil. Byl to stejný hotel, kde byla nalezená mrtvá těla. Žena křičela, když ji chtěl ukousnout bradavku a na základě reakce personálu do hotelu přijela policie. Vrah u sebe měl pouta, kožený roubík, otrokářské obojky, vystřelovací nůž, repliku zbraně a zásobu léků.

V suterénu domu, kde bydlel, byly nalezeny osobní věci některých obětí. Bylo ale velice těžké mazanému vrahovi něco dokázat. Měl totiž dobré znalosti forenzní vědy, a přestože pravděpodobně během 13 let spáchal 11 vražd, podařilo se zajistit pouze jediný jeho otisk prstu na poutech jedné z obětí. Případ byl v počátku založený na svědectví tří žen, které jeho řádění přežily. Teprve později se řešily vraždy, které byly podloženy důkazy. Souzený byl za dvě vraždy, za které odešel od soudu s trestem 173 až 197 let. K dalším vraždám se přiznal výměnou za imunitu v trestním stíhání.

Netflix nabízí třídílný dokument v režii Joa Berlingera.

 

Zdroj:

  • autorský článek