Když Quentin Tarantino vymyslel jedinečný charakter aneb co všechno ví Hans Landa

Když Quentin Tarantino vymyslel jedinečný charakter aneb co všechno ví Hans Landa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmy Quentina Tarantina patří bezpochybně k nejlepším filmařským kouskům všech dob. Krví v žilách těchto filmů jsou především zajímavé charaktery. S filmem „Hanebný pancharti“ se s jednou postavou dostal do nových kinematografický sfér.

Nejlepší filmový opening všech dob

Hned v úvodní scéně filmu se seznámíme s Hansem Landou. Chladnokrevný, bystrý a díky své inteligenci dost děsivý muž, jenž pracuje pro Hitlera jako lovec Židů. Jeho mohutný kabát a rázná chůze podtrhují impozantní chování nemilosrdného důstojníka. Po desetiminutovém dialogu (možná i spíše monologu) s Francouzem na venkově zastřelí ve sklepě baráku uschovanou rodinu Židů, přesto, že byla jejich existence Francouzem popřena. Jen mladičká Shoshanna mu uteče.  

Ale jak věděl, že se rodina ve sklepě nachází? Tarantino nikdy nic nepřenechá náhodě, každé slovíčko a každý nejmenší pohyb Landy je napsaný ve scénáři. Už při vchodu do baráku pomalu kontroluje dveře, okna i podlahu. Nepatrným uchopením zápěstí si zkontroluje puls u jedné z dcer Francouze, aby poznal, zdali je nervózní nebo ne. Samotným textem se pomalu ale jistě našroubuje do mozku vystrašeného Francouze, než z něho dostane veškeré informace, které vyžaduje.

Hans Landa – chodící genialita

Hans Landa je charakterem, který je neuvěřitelně děsivý, i když není ani svalnatý šílenec se samopalem nebo brutální krvelačný vrah. Jeho zbraní je intelekt a rozum. Hans Landa ví. Ví všechno. On dokonce ví, co ostatní ví, a toto vědomí využije pro vlastní prospěch. Na začátku věděl, že se rodina schovává ve sklepě. O 3 roky později věděl, že majitelka kina Emmanuelle Mimieux je Shoshanna. Sice to neřekne, ale díky jeho kamennému výrazu poznáme, že si je vědom jejího původu.

Další velmi působivý faktor jeho geniality je mnohojazyčnost. Lingvistický talent jasně poukazuje na jeho dominanci. Se svými muži mluví plynule německy, se Shoshannou plynule francouzsky a s americkými vojáky plynule anglicky. Nejvýraznější je scéna, kdy jsou američtí zabijáci kolem Brada Pitta přestrojeni za italskou skupinku filmových milovníků. S nimi začne Landa plynule mluvit italsky.

Jenže nejen nepatrné nuance v chování a psychická manipulace dělají z Tarantinova fenomenálního charakteru jednu z nejlepších postav filmové historie, i přesvědčivé herectví Christopha Waltze dodává Landovi jeho jedinečnost. Waltz je dokonalým hercem, do všech svých rolích dokáže dát maximum a Hans Landa je jednoznačně jeho mistrovským dílem. Není divu, že za tuto roli dostal svého prvního Oscara.