Reálná hra o trůny na Netflixu– minisérie Éra samurajů: Bitva o Japonsko

Reálná hra o trůny na Netflixu– minisérie Éra samurajů: Bitva o Japonsko
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Z loňského roku pochází poutavý dokumentární seriál, který zaznamenal skutečnou historii, která je mnohem přesvědčivější než fantazie, protože se skutečně stala. A přesto jde o téměř neuvěřitelný příběh.

Šestidílný dokument se soustředil na jedno z nejnásilnějších období v japonské historiiŠestidílná série začíná v roce 1551 smrtí feudálního vládce Ody Nobuhide a sleduje vzestup tří nejvlivnějších japonských válečníků: Nobuhideho syna Oda Nobunagy (Masayoshi Haniwa), Tokugawa Ieyasu (Hayate Maso) a Toyotomiho Hideyoshi (Masami Hideyoshi Kosaka). Oddaní fanoušci samurajských filmů, budou tyto tři samuraje až příliš dobře znát, protože jejich dopad na Japonsko je enormní. 

Historie samurajů je něco, o čem mnoho lidí mimo Japonsko moc neví. Znají ikonické postavy samurajů, ale nic konkrétního. Netflix to pochopil a přinesl skvělý příběh, který ve vás bude rezonovat ještě dlouho po zhlédnutí.

Nobunaga, Iejasu a Hideyoshi žili během japonského krvavého období Sengoku (1467–1615). Sengoku znamená „válčící státy“. Byla to doba, kdy zemí zmítala občanská válka, politické intriky a nepokoje. Toto období je dějištěm téměř každého samurajského příběhu. Bylo to v časech, kdy tito ušlechtilí a brutální šermíři začali být zastíněni muži se střelnými zbraněmi. Je to konec jedné významné éry.

Inspirace od Akiry Kurosawy a z komiksů

Pokud jde o samurajské filmy, nesporným mistrem byl japonský režisér Akira Kurosawa, jehož tvorba inspirovala nejen japonské, ale i americké i evropské tvůrce. Za zmínění stojí příběh Sedm samurajů, který byl předlohou pro tolik oblíbený film Sedm statečných. 

A stejně tak byl Kurosawa inspirací pro tento dokument, což je znát na kompozici záběrů a v použití tmavších barev, které kontrastují s množstvím červené, která symbolizuje krev. Stejně silnou inspirací byly komiksy, které jsou u milovníků samurajů velmi oblíbené.

Scény z filmů jsou často zarámované právě tak, jak tomu bývá u grafických románů. Několik bitevních scén je natočeno ve stínových temnějších tónech, kontrastujících s brilantními cákanci digitální krve. Někdy to působí tak, že se tvůrci nechali trochu unést, což je u některých příběhů o Nobunagovi, který zapichoval meče do každého, kdo mu stál v cestě, vcelku pochopitelné.

Kromě historických událostí diváci určitě ocení i důmyslné zbraně a brnění, kterým byla věnovaná velká pozornost.

 

Zdroj: