Copak je to za vojáka: Jiří Langmajer si skutečnou vojnu díky natáčení pochvaloval

Copak je to za vojáka: Jiří Langmajer si skutečnou vojnu díky natáčení pochvaloval
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh filmu se odehrává v osmdesátých letech minulého století, kdy hlavní hrdina filmu Milan Kouba nastoupil na vojnu. Zdá se, že svobodník Kouba má z vojny srandu, jeho slabost pro ženy mu způsobí ne jeden problém.

Nakonec však všem dokáže, hlavně přísnému majoru Tůmovi, že má skutečný charakter – zachrání totiž život malému chlapci. Třešničkou na dortu je, že se konečně usadí, a to přímo s majorovou sestrou.

Jiří Langmajer byl na vojnu dokonale připraven

Hlavního hrdinu Milana Koubu ve snímku ztvárňuje herec Jiří Langmajer. Ten na skutečnou vojnu nastoupil až dva roky po natáčení a přiznal se, že díky filmu pro něj byla vojenská služba procházka růžovým sadem – věděl, na co se má připravit.

A jak ke své roli Jiří Langmajer přišel?

Při jednom rozhovoru si Jiří Langmajer zavzpomínal, jak ke své roli vůbec přišel. Bylo to v kavárně, kde ho objevil režisér filmu Petr Tuček, který na něj ukázal prstem a hned věděl, že našel Milana Koubu. Langmajer má za to, že roli získal díky svému hloupému pohledu. A jak byl ohodnocen? Za svůj výkon si tak odnesl 7000 Kčs.

Na film dohlíželi i vojenští odborníci

Jelikož se film odehrává ve vojenském prostředí, bylo zapotřebí, aby měl odborný dohled. Toho se ujal starší důstojník Zpravodajského odd. 1. armády Západního vojenského okruhu Československé lidové armády, mjr. Jaroslav Arnošt.

Kde se snímek natáčel?

Natáčení probíhalo v Mníšku pod Brdy, Klatovech, Lysé nad Labem, Zadní Třebání, Karlštejně a Ondřejovicích.

Scény byly mnohdy skutečné

Některé filmové události byly skutečné. Například scéna, kdy Langmajer vyskakuje z okna nebo výcvik pro přežití, kdy vojáci opravdu jedli slepice, ryby, hady či žáby. Stejně tak bylo autentické i útvarové nástupiště, posádkové cvičiště i veškerá výstroj s výzbrojí.

Tuto nestárnoucí komedii vysílá televize Prima MAX, a to 26.11. ve 20.00 hodin. Přejeme zábavnou podívanou.