Nevinnost (2011): česká Lolita pod křídly uznávaného lékaře

Nevinnost (2011): česká Lolita pod křídly uznávaného lékaře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Jana Hřebejka z roku 2011 hovoří o zneužívání nezletilých, zapovězené lásce a také pomstě za minulé křivdy. Jak dopadla česká verze Lolity, zasazená do novodobého sociálního rozpoložení?

Jak moc nevinný je vztah mezi lékařem Tomášem Kotkem (Ondřej Vetchý) a jeho náctiletou pacientkou Olinkou (Anna Linhartová, dnes již Kameníková)? Na počátku je vážený lékař s ideálním rodinným životem obviněn ze sexuálního zneužívání. Vyšetřování navíc vede bývalý manžel jeho ženy Láďa (Hynek Čermák), který tak má v rukou silnou zbraň, jak se zdánlivě spokojenému páru pomstít. Za zmínku stojí Aňa Geislerová v roli osamělé švagrové obviněného. 

Do vyšetřování je vtažena celá rodina, kterou tak zmítá nejistota, podlamování vlastních přesvědčení a jejich vzájemné vztahy jsou v ohrožení. Hřebejk již tradičně staví na modelu typické české vícegenerační rodiny, jež se snaží svůj řád zachovat i navzdory takovému šoku. Postavy samotné, ani divák, dlouhou dobu netuší, zda je obvinění skutečně založené na pravdě. A možná je pravda taková, že by bylo nelidské připisovat vinu. Bez ohledu na pravdu je divákům prezentováno, jak jednoduché je přidělit nálepku pedofila, a aniž by byla založena na pravdě, už se jí nejde zbavit. 

Už samotný příběh se člověku zaryje pod kůži, tentokrát je ale doplněn koukatelným a lehce experimentálním zpracováním záběrů. Podstata psychologického rozboru jednotlivých postav umožňuje prosazení hned několika herců jako hlavních rolí. Cenu za nejlepší výkony si odnesla Aňa Geislerová a Hynek Čermák. Na škodu jsou snad jedině občasné monology, jejichž vypuštění by příběh nenarušilo, psychologická rovina je jejich prostřednictvím až přehnaná.