Furioza s českým dabingem: Polský film o hooligans a životě na hraně láme rekordy na slovenském Netflixu a boduje i u nás

Furioza s českým dabingem: Polský film o hooligans a životě na hraně láme rekordy na slovenském Netflixu a boduje i u nás
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Spolupráce Netflixu a polských filmařů znovu přesvědčuje filmové diváky, že spolehlivě funguje. Tentokrát je výsledkem film o sebedestrukci, zradě a agresi s kriminální zápletkou.

Netflix podpořil polské filmaře a začíná nabízet mimořádně zajímavé projekty na hony vzdálené průměrnosti, která v polské kinematografii vládla.

Film Furioza je podívanou, kterou ocení hlavně fotbaloví nadšenci, ale nejen oni. Problém radikálních fanoušků, kteří jsou označováni jako hooligans, je celosvětový. Komplikuje život nejen sportovním klubům, ale i běžným fanouškům, kterým jde o sport.

Furioza je zároveň hodně drsnou kriminálkou, bojovým akčňákem a gangsterkou. Hlavní hrdina David (Mateusz Banasiuk) nechal minulost za zády, má prestižní povolání lékaře i dobré společenské postavení. Setkání s bývalou láskou z mládí Dzike (Weronika Ksiazkiewicz) mu ale obrátí život naruby.

David zjišťuje, že láska, kterou k Dzike cítil, není pryč, jak si namlouval, když tragická událost jejich životní cesty rozdělila. Dzika ale setkání nevyužila pro vzkříšení starých citů.

David se musí nedobrovolně infiltrovat do zločinecké skupiny radikálních chuligánů, kterým vládne jeho bratr Koszub. Jen tak má šanci ochránit bratra před několikaletým vězením.

Z Dzike se totiž stala policistka, která má na skupinu násilníků a výtržníků políčeno. Není ale úplně snadné se do jejich prostředí dostat, získat si důvěru a patřičné důkazy o jejich aktivitách.

Proto využívá příležitost a posílá do nebezpečného prostředí svou bývalou lásku. David se uprostřed brutálních a nezvladatelných rváčů neocitá poprvé, ale kvůli bratrovi je ochotný se do pekelného prostředí vrátit a zachránit ho před několikaletým pobytem za mřížemi.

I přes poměrně dlouhou stopáž (139 minut) je film doslova „nadupaný“ dějem a napětím. Divák je vtažený do děje a nahlédne do brutálního a agresivního prostředí, o kterém většinou jen něco slyšel.

Celý film je překvapivě dobře natočený, plný nečekaných zvratů a emocí. Svou práci odvede i polský hip hop na pozadí. Všechny role jsou výrazné a dobře obsazené a vizuálně a technicky je film nad evropským standardem.

Pokud máte volný večer, užijte si syrovou, krvavou, brutální a nekompromisní podívanou, ale děti rozhodně pošlete spát.

Zdroj článku: