Inspirace z Netflixu: Příběh skutečné nejdivočejší vikingské bojovnice Lagerthy

Inspirace z Netflixu: Příběh skutečné nejdivočejší vikingské bojovnice Lagerthy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože nejpopulárnější seriál ze života Vikingů už byl uzavřen a s ním i příběhy jeho hrdinů, Lagertha a Ragnar Lödbrook rozhodně zůstávají nejsilnějšími postavami seriálové ságy Vikingové, která vznikala v letech 2013 až 2020 a vysloužila si hodnocení téměř 90 %.

Bohyně severské mytologie byly zobrazovány jako zuřivé ženy, které dokázaly bojovat, účastnit se nájezdů a plenění, a to stejně krutě jako muži. Od Freje, bohyně lásky, sexu, krásy, plodnosti a války, po Valkýry, které vedly každou bitvu a rozhodovaly o tom, kdo bude žít a koho vezmou do Valhally. Tyto mýtické ženy byly velmi uctívané, ale jak moc se jim podobaly skutečné vikingské ženy?

Debata mezi historiky trvá po staletí. Někteří tvrdí, že štítonošky byly mýtus, jiní věří, že existovaly. Těm nahrává i hrob vikingského bojovníka, ze kterého byly odebrány v roce 2017 vzorky DNA a potvrdily domněnku, že šlo o ženu – bojovnici, pohřbenou se všemi poctami uctívaného bojovníka.

Žila Lagertha?

Snad nejznámější ze všech vikingských válečnic ze severských ság je Lagertha, manželka Ragnara Lödbrooka. V seriálu si ji zahrála skvělá Katherine Winnick.

Katherine Winnick, zdroj: Kathy Hutchins / Shutterstock

Příběh opravdové Lagerthy je trochu jiný, než že se z farmářky stala štítonoška

Tvůrci seriálu se rozhodně alespoň z části drželi příběhu, jak jej zapsal dánský historik Saxo. Začíná, když švédský král Frø napadne Norsko. Poté, co Frø zabil norského krále (Ragnarova dědečka), dal ženám z rodiny zesnulého krále práci v nevěstinci. Když Ragnar slyšel o tomto ponížení a degradaci své rodiny, svolal armádu, aby pomstil vraždu svého dědečka Siwarda. Mnoho z těch, kteří bojovali po jeho boku, byly ženy prodané do nevěstince.

V čele těchto válečnic byla Lagertha, která byla v bitvě tak divoká, že všichni, kdo to sledovali, byli ohromeni. Přestože byla Lagertha oblečená v mužském oblečení, její dlouhé zlaté vlasy byly rozpuštěné a padaly jí na záda, což svědčilo o tom, že jde o ženu.

Bezkonkurenční v dovednostech a statečnosti, Lagertha byla nápomocná při porážce Frø. V úžasu nad její udatností, statečností a odvahou, zjistil Ragnar, že je do Lagerthy zamilovaný. 

Zatímco on si z ní přál udělat svou ženu, ona se o manželství moc nezajímala. Lagherta si dokonce na ochranu svého domova pořídila medvěda a psa. S těmi se musel zamilovaný Ragnar utkat, aby se ke své vyvolené dostal.

Když se mu konečně podařilo získat Lagerthinu ruku, nebylo to moc idylické soužití. Měli spolu syna a dvě dcery, ale Ragnar se vrátil do Dánska a nechal se s Laghertou rozvést. Ona zůstala v Norsku a podruhé se vdala. I přesto Ragnarovi dokázala v období občanské války přijít na pomoc s armádou na 120 lodích a svým zásahem mu pomohla zvrátit boj v jeho prospěch.

vikingské lodě, zdroj: Netflix Media Center

Po návratu do Norska usoudila, že život by byl podstatně snadnější bez manžela a ubodala ho hrotem kopí, které si ukryla pod šaty. Uzurpovala si jeho zemi i titul.

Zdroje článku: