4:3 vs. 16:9 u starších seriálů: Netflix se stejnou chybou jako Disney+

4:3 vs. 16:9 u starších seriálů: Netflix se stejnou chybou jako Disney+
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Seinfeld“ je jedním z nejlepší sitcomů všech dob. Teď se všech devět sezón dostalo na Netflix, jenže ani tento streamovací portál se nevyhnul stejné chybě, jak jí udělal Disney+ se Simpsonovými. Přeci jen je totiž rozdíl, zdali se starý seriál vysílá ve formátu 4:3 nebo 16:9.

Problém se staršími seriály

Když streamovací služby obohatí svůj program se starým televizním seriálem, často nastává problém: formát obrazu se časem změnil. Pokud byl poměr stran obrázků dříve 4: 3, nyní je v moderním širokoúhlém formátu 16: 9.

Aby se dosáhlo tohoto nového formátu, se staré obrázky často „natahují“ – a Netflix to nyní udělal i s kultovním sitcomem „Seinfeld“.

Problém tkví v tom, že pokud se obrázky natáhnou, dojde ke ztrátě informací o tom, co se děje na okraji scény. A v nejhorším případě to může znamenat, že na scéně již není vidět něco důležitého – například to, o čem protagonisté zrovna mluví, či o čem si dělají srandu.

To se u „Seinfeldu“ stane třeba v 16. epizodě osmé sezóny s názvem „Výmol“. Zmíněný výmol totiž nelze vidět v důležité scéně, kdy se George (Jason Alexander) na rozbitou silnici stěžuje. Publikum tedy nemá tušení, o co vlastně jde.

Disney+ taktéž chyboval

Netflix mohl problém očekávat, protože Disney + udělal úplně tu stejnou chybu už tehdy se „Simpsonovými“. Streamovací služba taktéž neposkytovala sérii v původním formátu, což znamenalo, že nespočet scén a vtípků nedávaly smysl. Po neuvěřitelně silným shitstormu a kritice Disney + problém vyřešil. To však trvalo několik týdnů. Je pravděpodobné, že Netflix ještě zareaguje a problém vyřeší.

Zdroj: