Zdeněk Černín z Ulice slaví dnes narozeniny. Pamatujete, koho v Ulici hrál?

Zdeněk Černín z Ulice slaví dnes narozeniny. Pamatujete, koho v Ulici hrál?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Někteří herci jsou typicky seriáloví, jiné jsme zvyklí vídat zejména ve filmech. A pak jsou tu takové podivuhodné extrémy a náhody, jejichž příkladem může být divadelní režisér Zdeněk Černín, který 2. září oslaví 68. narozeniny.

Možná uvažujete, proč píšeme o postarším režisérovi v důchodu a s čím si jeho jméno máte vlastně spojit. Pokud jste věrnými divadelními diváky, tak vám jeho jméno jistě není neznámé, i když už patří ke starší generaci herců. Ale v souvislosti s filmovou tvorbou je mnohem méně zapamatovatelný. A my vás překvapíme ještě víc – tenhle známý a úspěšný režisér divadelních inscenací si totiž v minulosti střihl roli advokáta Bořivoje Vodičky v nekonečném seriálu Ulice vysílaném na TV Nova.

Velké množství postav

Překvapuje někoho, že v poněkud podřadném nekonečném seriálu se po určitou dobu pravidelně objevuje postarší, uznávaný režisér, který za sebou má řadu významných rolí a je oceňován kritiky i diváky? Možná ano. Ale faktem je, že seriál jako Ulice potřebuje kromě hlavních, stálých postav, i neskutečné množství epizodních postav, které se dějem jen krátce mihnou, načež zase mizí do propadliště dějin.

A jednou z takových postav byl i advokát Bořivoj Vodička. A jelikož platí, že divadlo je sice krásné a je to „velké umění“, ale na velký výdělek to tam mnohdy nevypadá, tak i divadelní herci rádi čas od času vezmou menší roli v seriálu, aby vylepšili svůj finanční rozpočet. Takže se stalo, že o roli projevil zájem právě divadelní režisér.

Herec ze seriálů

Sám Zdeněk Černín se raději chlubí svou divadelní kariérou, která začala v pozici herce. Postupně se však vypracoval nejen na uznávaného člena souboru, ale začal si pohrávat i s režií, až prorazil také jako úspěšný režisér inscenací.

V novém tisíciletí se ale začal čím dál častěji objevovat na televizních obrazovkách, a to zejména v menších seriálových rolích (filmových má na kontě jen pár). Mohli jsme ho tedy vidět v seriálech Četnické humoresky, Černí andělé, První republika, Četníci z Luhačovic, Modrý kód, Ohnivý kuře, Dáma a král nebo Hlava Medúzy. A možná si na některou z jeho milých, malých roliček díky téhle připomínce vzpomenete.

Užívání důchodu

Aktuálně už je Zdeněk Černín v důchodovém věku, a tak by teoreticky pracovat nemusel. Ale zaprvé ho to baví a divadlo pro něj znamená mnoho a zadruhé k výši českých důchodů je vždy dobré využít šance přivydělat si, zvlášť když to zároveň znamená i milé setkávání s kolegy z herecké branže.

Takže Zdeňku Černínovi přejeme hodně sil a životní energie do dalších let a těšíme se na jeho další malou, ale milou roličku. Věříme totiž, že nás nějakou zase překvapí a my si budeme moci říct – hele, to je ten pán, co hrál kdysi v Ulici toho advokáta.

Zdroje článku: