Kvíz: Nezapomenutelný Vladimír Menšík

Kvíz: Nezapomenutelný Vladimír Menšík
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tím, co je každodenní východ slunce pro lidstvo a zdravé srdce nezbytností pro každého jedince, tím byl v české kinematografii a televizních programech Vladimír Menšík.

Nezměrná energie, která z tohoto herce tryskala, pozitivně ovlivňovala každého Čechoslováka a přinášela nám dobrou náladu po dlouhou řadu let. Bohužel Menšíkův zdravotní stav nedovolil, aby ho mohly poznat i další generace. Ale i tak věříme, že děti ho znají z pohádek, v nichž byl geniální, vážnější povahy si ho budou pamatovat z filmů se závažnou sociální tématikou a všichni ostatní z komediálních filmů, scének a konferování nezapomenutelných televizních silvestrovských pořadů.

Když Menšík navždy odešel, určitě v srdci každého z nás zbylo prázdné místo. Prostě chybí. Nebyl totiž jen hercem a konferenciérem. Menšík ve svých vystoupeních předváděl to, co sám byl a čím žil. Je o něm známo, že texty se příliš neučil a chrlil ze sebe své okamžité vnitřní pocity, čímž diváky nesmírně obohacoval. Ne tak však své spoluherce – svými spontánními improvizacemi je mnohdy uváděl ne-li do rozpaků, tak do nezadržitelných vln smíchu.

A tak na něj pojďme na chvíli zavzpomínat:

Dotknout se celé Menšíkovy tvorby není v tak krátkém kvízu možné. A proto si ji na závěr ještě trošku připomeňme:

  • Jedním z dlouhodoběji uváděných pořadů České televize bylo Křeslo pro hosta – tím Menšík provázel diváky každou sobotu a zval si tam významné vědce, lékaře, herce a další umělce, s nimiž si povídal o životě.
  • Říká se, že jako průvodce pořadem Bakaláři se Vladimír Menšík necítil zrovna nejlépe, neboť tam musel citovat připravený a přesně daný text, jenž pro něj byl banální a nudný.
  • Původní křestní jméno Vladimíra Menšíka znělo Vladislav; když však byl herec v angažmá v divadle E. F. Buriana, musel si je na naléhání ředitele změnit.
  • A závěrem ještě perlička: Menšík chtěl údajně odejít dříve do důchodu, a tak využil chyby, které se dopustila úřednice a uvedla jeho narození v roce 1924 a nikoliv v roce 1929 (snad šlo o špatně čitelnou čtyřku, kterou bylo možné považovat za devítku a toho Vladimír náležitě využil). A tak se vydával za staršího o pět let. Z toho důvodu mu také tehdejší prezident Gustáv Husák blahopřál k 60. narozeninám, přestože se jich ve skutečnosti vlastně nedožil.

Připomeňme si i některé názvy filmů, v nichž své role ztvárnil Menšík od srdce a s velkou bravurou:

Limonádový Joe – barman; Všichni dobří rodáci – Jořka s pyřkem; Princové jsou na draka – král; Arabela – pan Majer; Scapinova šibalství – Scapino; Můj brácha má príma bráchu – otec; Zítra vstanu a opařím se čajem – spiklenec Kraus; Jak utopit doktora Mráčka – vodník Karel, jehož výroky „jsem člověk“ a „vlhko škodí lidskému organismuuu“ znějí v naších uších dodnes…

Zdroje článku: