Terminátor: Od noční můry po kultovní film

Terminátor: Od noční můry po kultovní film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Válka robotů a lidí vrcholí a pro roboty to nevypadá moc dobře. Jednotky lidského odboje zaútočily na středisko robotů, ale ti chvíli před útokem poslali do minulosti robotický endoskeleton obalený lidskou tkání. Jediný cíl robotického vojáka zněl: Zabít Sáru Connorovou, matku nenarozeného velitele lidského odboje. Příběh Terminátora snad není nutné představovat. Kultovní snímek získal miliony fanoušků po celé zemi a dostalo se mu několik pokračování. Co ale stálo za převratnou myšlenkou?

„Byl jsem na cestě v Římě, celé dny jsem vlastně jen ležel na posteli s vysokou horečkou. Byl jsem nemocný, v cizí zemi, v cizím městě.“

Kdo by tušil, že za jedním z největších sci-fi snímků stála horečka a izolace člověka, kterého dnes mnoho lidí považuje za režisérského a scénáristického génia. James Cameron, člověk, který stojí za velkofilmy jako Vetřelci, Titanic či Avatar, ležel ve svém hotelovém pokoji v Římě a jeho tělo se pralo s vysokými horečkami. Jak sám tvrdil, cítil se izolovaný, osamocený, bezbranný, ztracený v cizím světě.

„V noci jsem měl děsivou noční můru. V ní vystupoval chromovaný skeleton z ohně.“

Sny, možná vyvolané osamocením a izolací, možná také horečkou, byly první vizí obnaženého skeletu Terminátora. Po probuzení vytvořil James Cameron pár rychlých obrázků, na kterých vyobrazil skeleton, dívku snažící se uniknout z jeho spárů a další.

„Bylo jednoduché napsat příběh o dvojici bojovníků poslaných z budoucnosti. Ztracení v čase, ztracení ve městě, v životě. Podobně jsem se cítil v izolaci v cizím městě.“

Po sepsání příběhu přišel čas obsadit hlavní role. Nejzajímavější zvrat v obsazení nastal v případě Arnolda Schwarzeneggera, který byl původně zamýšlený pro ztvárnění Kyle Reese, tedy muže z lidského odboje, který byl vyslán jako ochránce Sáry Connorové před robotím Terminátorem. Schwarzenegger se ale od začátku zhlédl v roli robotického zabijáka.

„Čím víc jsem četl scénář, tím víc jsem byl fascinovaný Terminátorem.“

Den poté, co dostal Arnold Schwarzenegger scénář, volal svému agentovi a sdělil mu své rozhodnutí. Hrát nekompromisní zápornou postavu ve filmu mohlo být riskantní. Zapsat se v očích diváka jako záporák, který na konci filmu umře, může předurčit herce pro tyto role v dalších filmech. Tyto role je možné popsat jako krátké a nepříliš výdělečné. James Cameron byl telefonátem neskutečně potěšen, protože si Arnolda po setkání idealizoval právě pro Terminátora.

„Se změnou obsazení jsme nemuseli měnit scénář. Bylo ale nutné se na Terminátora dívat jinak. Představoval jsem si ho jako vojáka, který zapadne do davu a pak zabije svůj cíl. Jenže Arnold prostě do davu nezapadne.“

Shrnuto podtrženo. Za jedním z nejlepších filmů science fiction stojí horečka, izolace a noční můra. A proto... Zapisujete si své sny? Možná se v nich najdou nápady hodné Terminátora.