KVÍZ: Ověřte si to, jak dobře znáte Vladimíra Menšíka a jeho nejslavnější role

KVÍZ: Ověřte si to, jak dobře znáte Vladimíra Menšíka a jeho nejslavnější role
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vladimír Menšík. Jméno, které zná snad každý Čech, jenž se alespoň někdy dívá na filmy z doby před Sametovou revolucí. Ověřte si v našem kvízu, co víte o životě tohoto herce a o jeho nejslavnějších filmech.

Když se řekne český komediální herec, zpravidla jméno Vladimíra Menšíka zazní mezi prvními třemi osobnostmi. Král komiků Vlasta Burian, poté Jan Werich… a pak už většinou přichází na řadu náš dnešní hrdina.

Menšík se narodil v roce 1929 v jedné nevelké vinařské obci na jižní Moravě. Od dětství tíhl k herectví a komedii, ale byl také dobrým zpěvákem. Jeho otec toto nadšení příliš nesdílel, proto Menšík po studiu průmyslové školy nastoupil do brněnských strojíren. Na druhý pokus se mu podařilo dostat na JAMU, a tak jeho kariéra mohla začít. Na rozdíl od mnoha jiných herců ho příliš neoslovovalo divadlo. Zajímal se spíše o filmové herectví. Proslavil se v mnoha filmech, a to nejen v komediích, ale i v dramatech, pohádkách či seriálech. Jeho talent byl skutečně mnohovrstevnatý, a proto bývá dodnes řazen mezi naše nejlepší herce.

V osobním životě ho trápily zdravotní problémy, deprese a závislosti. Byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti. V důsledku chronických onemocnění a nepříliš dobré životosprávy tento velikán zemřel předčasně, a to v pouhých 58 letech.

Vladimíra Menšíka si můžete připomenout už dnes 11.6. v 15:45 na ČT 1 ve sci-fi komedii Zítra ráno vstanu a opařím se čajem.

Vyzkoušejte si náš kvíz a ověřte si znalosti života a díla Vladimíra Menšíka.

Zdroje článku: