Kam slunce nechodí: Otázka morálky podle Menšíka – s láskou, nadhledem a velmi příjemným humorem

Kam slunce nechodí: Otázka morálky podle Menšíka – s láskou, nadhledem a velmi příjemným humorem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dokonalá česká komedie provoněná letním sluncem a dvacátými lety minulého století. Jako TV film, který vznikl podle námětu Vladimíra Menšíka, strčí do kapsy i velké filmové komedie. Film z roku 1971 je tak posledním dozvukem necenzurované tvorby a je až malým zázrakem, že vznikl.

Úplně snadné to však neměl a moc často se na obrazovkách neobjevoval. Když emigroval Waldemar Matuška, konečně vznikl pořádný důvod, proč film uložit do trezoru.

Příběh jako morální dilema se šťastným koncem

Manželský pár s kupou dětí je postavený před těžké rozhodnutí. Musí zvážit složitou volbu, kdy je na jedné straně možnost zachovat se správně a dbát na morálku, což je ovšem spojeno s tíživou finanční situací. Na druhé straně je další možnost – zapomenout na chvíli na morálku, protože jde o prohřešek, který má dvojí efekt dobrého skutku, kterým je vytoužené dítě pro ženu, která ho nemůže počít s manželem, a finanční bonus pro chudou rodinu plnou dětí. Ale lze se těšit z věci, u které jde morálka stranou a přinesou peníze do chudé rodiny opravdu štěstí?

Právě tento problém spojený s těžkým rozhodnutím řeší plodný zahradník v podání nenahraditelného Vladimíra Menšíka a jeho žena Julie, skvěle zahraná Ivou Janžurovou. Zahradník je požádaný místním hoteliérem Iljou Prachařem, zda by nemohl obšťastnit jeho krásnou a elegantní ženu Marii Drahokoupilovou, která touží po dítěti, jež jí manžel nemůže dát.

V zahradnictví pobíhá malá školka, a tak hoteliéra napadlo, že by malá a dobře placená službička mohla přinést štěstí oběma rodinám. Jenže rozhodnutí není tak snadné, jak se může zdát. Přestože zahradník je ochotný dobrý skutek udělat, jeho žena nemá ve věci úplně jasno.

„Tak a teď mi vykládej, že nic nebylo! A dej sem ty peníze, chlípníku jeden!“

Kam vítr zavál elegantní Marii Drahokoupilovou (81)

Valdemar Matuška a Marei Drahokoupilová, zdroj: Šebík / © Česká televize

Hrát začala už během studií na DAMU, její vzhled ji předurčil hlavně pro krásné, ale ne příliš kladné ženské postavy. Přesto se její kariéra začala slibně rozvíjet. Starší generaci bude možná její tvář povědomá z televizních kurzů francouzštiny, které moderovala spolu s Irenou Kačírkovou.

V roce 1980, kdy už byla poměrně známá, se provdala za rakouského obchodníka, kterého poznala na MFF v Karlových Varech. Odešla z divadla na volnou nohu a odstěhovala se do Vídně. Do rodné země se vracela jen zřídka a žila životem zajištěné ženy v domácnosti, která si občas odskočila zahrát nějakou roli v televizní tvorbě.

Možná si ji vybavíte v komedii Zítra vstanu a opařím se čajem, kde si zahrála nevěrnou manželku pilota Nola v podání Františka Peterky.

V roce 1993 se rozvedla a vrátila zpět do Čech. Doba už však byla jiná a u mladé generace režisérů už uplatnění nenašla.  

Film bude vysílán 1. 10. 2022 v 15:15.

Zdroje článku:
  • autorský článek,
  • ČSFD