Cesta Jaroslavy Obermaierové: Od něžné Růženky v seriálu Byl jednou jeden dům přes dabing, kde hodně funěla, až po Ulici

Cesta Jaroslavy Obermaierové: Od něžné Růženky v seriálu Byl jednou jeden dům přes dabing, kde hodně funěla, až po Ulici
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaroslava Obermaierová má za sebou skvělou hereckou kariéru, kterou by jí mohly herečky z dnešní mladé generace závidět, a o jejím talentu svědčí rozsah charakterů postav, které dokázala ztvárnit.

Vitální herečka je ještě v 76 letech velmi aktivní, věnuje se nadacím a také je už od začátku při natáčení seriálu Ulice. Své působení v tomto projektu zdůvodnila hlavně tím, že pobírá pouze 9 tisíc korun penze, a když zaplatí 6 tisíc měsíčně za garsonku v Praze, moc peněz jí nezůstává. Role drbny Niklové pro ni je příjemným přilepšením, aby nemusela počítat každou korunu.

Velkou část roku žije na chalupě na venkově a do Prahy se přesouvá, pouze když má natáčení. V současnosti se však strachuje, zda vůbec bude mít na to, aby na chalupě mohla platit topení, protože má plynový kotel.

Herečka však netočila jen Ulici a její filmografie je opravdu pestrá. Byla jednou z výrazných ženských postav seriálu 30 případů majora Zemana, kde si zahrála Blanku, druhou ženu hlavního hrdiny Zemana a macechu dcery Lídy.

V současné době ji můžete vídat v seriálu Byl jednou jeden dům, který vysílá ČT každé nedělní odpoledne v 16 hodin. V seriálu z roku 1974, kdy jí bylo 28 let, ztvárnila trafikantskou dceru Růženu Soumarovou, pro kterou ztratil hlavu Paris Nerudný v podání Josefa Abrháma.

Seriál režiséra Františka Filipa má velice silné herecké obsazení a každá z hlavních i vedlejších postav byla obsazena herci, kteří jsou dnes vlastně hereckými legendami.

Jaroslava Obermaierová jako Růženka v seriálu Byl Jednou jeden dům, zdroj: Jaroslav Trousil / © Česká televize

Nedávno se také objevila ve filmu Smrt stopařek, kde si zahrála bytnou a matku syna Pavlíka, kterého jí unesl násilník a vrah.

V seznamu jejich rolí je tolik titulů, že jen stěží jde vybrat ty nejúspěšnější. Nepochybně patří k osobnostem, které dokázaly udělat i malé role nezapomenutelnými. Kdo by si ji nevybavil jako učitelku v komedii Marečku, podejte mi pero?

Kromě herectví má za sebou kus práce i v dabingu a nestydí se přiznat, že nadabovala i nejednu postavu v erotickém filmu. Nedělala to sice s potěšením, ale po revoluci, kdy vládl v divadlech chaos, si tak zajistila prostředky na živobytí. Za dabování nestydatých filmů se platilo 5 tisíc korun. Navíc, jak vtipně dodala, nebylo to moc náročné na texty a hodně se tam funělo.

Na herečce je sympatické i to, že byla celý život hodně emancipovaná, a to i v době, kdy to ještě nebylo módní. Mužů měla hodně, ale nikdy netoužila po velké rodině a kupě dětí. Mateřství si však přece jen vyzkoušela a v 35 letech se stala matkou. Bála se, aby ve stáří nezůstala úplně sama.

Obermaierová jako Niklová z Ulice, zdroj: TV Nova
Zdroje článku: