Případy mimořádné Marty: Dobře mířená střela složila kapitána Kreinera na podlahu, ale Marta mu zachránila život

Případy mimořádné Marty: Dobře mířená střela složila kapitána Kreinera na podlahu, ale Marta mu zachránila život
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát přivedla práce kapitána Kreinara a jeho spolupracovníky na veterinární kliniku pro exotická zvířata. Mladá veterinářka byla nalezena mrtvá na podlaze kliniky. Předběžné ohledání určilo jako příčinu smrti selhání srdce, ale vše se během chvíle změnilo.

Žena měla na dlani rudý flek a kolem ní na podlaze byly papíry s vytištěným nápisem „VRAŽDA“. Jen všímavá Marta nepřehlédla podstatný detail, a tím zachránila svému kolegovi život. V teráriu, kde měl být pár jedovatých žabiček na množení, byla jen jedna. Zmizelá žába tak mohla mít na svědomí rudou skvrnu na dlani mrtvé veterinářky.

Kapitán Kreiner se stále vzpamatovává z uspávací šipky
Kapitán Kreiner se stále vzpamatovává z uspávací šipky. | Zdroj: Zuzana Panská/TV Nova

V okamžiku, kdy se Kreiner myl a sahal po mýdle, došlo Martě, kde je zmizelá žába. Usoudila, že jediný způsob, jak zachránit kolegu před dávkou jedu v mýdle, je uspat ho šipkou z pistole.

To, co následovalo poté, bylo nejzábavnější chvilkou v epizodě. Když se postřelený kapitán probral, ještě notnou chvíli působil hodně podezřele, a tak Marta dostala za úkol se mu věnovat.

Příběh už tak veselý nebyl, ale nakonec Marta přišla vraždě na kloub, protože opět viděla věci, kterých si ostatní nevšimli. I drobnost, jakou je poloha palců, když si člověk překříží prsty, může být pro všímavou konzultantku vodítkem k odhalení motivu a pachatele vraždy.

Nebyla to však jediná smutná událost v epizodě. Policejní náčelnice Hořavová slíbila Martě, že se pokusí zjistit, co se stalo s jejím ztraceným přítelem Romanem. Je přesvědčená, že už ho našla. Podle popisu by otec její nejstarší dcery mohl být neznámým mrtvým mladíkem, kterého v období zmizení Romana našli v zahraničí. Vše tomu nasvědčovalo. Jak doba, kdy měl odjet na zahraniční brigádu, tak i popis mladého muže. Ale Marta odmítá věřit, že by mladý muž, který zemřel přirozenou smrtí na prasklou cévku, byl její ztracenou láskou. Tolik času čekala na to, až se objeví nějaká stopa, kterou by dokázala sobě i dceři vysvětlit, co se tenkrát před lety stalo, a najednou ani nic vědět nechtěla. Připustit si jeho smrt by bylo moc definitivní –⁠ už by nemohla doufat, že ho ještě někdy uvidí.

Marta v akci
Marta v akci. | Zdroj: Zuzana Panská / TV Nova

Vlídnou náčelnici, která vede policejní oddělení, si zahrála nepříliš obsazovaná Anita Krausová (38). Ta se s Vilhelmovou potkala už při natáčení filmu Teroristka. Krausová se věnuje spíše divadelnímu herectví. Výraznou roli si zahrála třeba ve filmu Špindl, kde ztvárnila jednu ze tří sester, které si spolu zajely na zimní dovolenou. Zahrála si také v oceňovaném seriálu z dílny HBO Pustina, v krimiseriálu Svět pod hlavou nebo v Raplovi.

Role policejní náčelnice Kláry Hořavové (na titulní fotce) patří k těm větším hereckým příležitostem, které před kamerou dostala, ale její policejní oddělení je asi to nejklidnější, které se zatím v krimiseriálech objevilo. Až Marta vnesla mezi dřímající osazenstvo trochu života.

Zdroje článku: