Pátrání po tajemném původu pana Beana: Blázen, anděl, nebo ufoun?

Pátrání po tajemném původu pana Beana: Blázen, anděl, nebo ufoun?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neohrabaný, soutěživý, zlomyslný, důmyslný, zábavný, vytrvalý, sám sobě nebezpečný, a nakonec i geniální. To vše je PAN BEAN, slavná postavička zrozená z mysli Rowana Atkinsona, která se kromě úspěšného seriálu předvedla i v několika filmech a dostala i svoji animovanou sérii.

Všichni známe podivína s medvídkem

Pan Bean se prostě lidem líbí a stejně jak je starý seriál, lámou si diváci hlavu s původem této postavičky. S nadsázkou, která k této postavě patří, se přou o tom, kdo je vlastně tato postava. Jedno je jisté: Pan Bean přinesl lidem humor pouhou řečí těla, což je žánr, na který jsme pomalu začali zapomínat. V celé sérii je použito jen několik vět.

Vznik „legendy“

Historie postavy sahá do roku 1987, kdy byla poprvé předvedena během festivalu v Montrealu. Pan Bean tam sklidil velký úspěch. To se stalo podnětem pro Rowana Atkinsona, aby vytvořil celý seriál, skládající se ze samostatných příběhů této fascinující postavičky. Seriál začal v roce 1990 a zaznamenal úspěch po celém světě. Měl jednu velkou výhodu, nepotřeboval dabing.

V ústřední melodii na začátku každého dílu se ukáže paprsek světla, který se šíří z nebe na asfalt opuštěné ulice v Londýně a najednou spadne shora na zem postava. Scénu doprovází chorál hlasů, který zpívá latinsky: Ecce homo qui est faba. To je v překladu: tady je člověk, který je fazolí.

Kde se tady vzal?

Jedna z teorií původu tohoto komického pána je jasná. Přišel z nebe a musí být tedy anděl nebo mimozemšťan.

Která možnost se líbí vám?

Pokud patříte k lidem, kteří vidí svět černobíle, tak i pro vás je zde jedna varianta. Pan Bean je blázen. Zájem o tuto postavu šel tak daleko, že byla dokonce hledaná vhodná lékařská diagnóza, která by chování této postavy vysvětlila. A tak dospělý muž s duší dítěte, jehož jediným přítelem je plyšový medvídek, dostal nálepku nemoci spojené se schizofrenii. Lidé takto nemocní se vyznačují i tím, že nejsou vyznavači společenských konvencí a rádi používají gesta.

Vtipálci vymysleli teorii, že jde o nešiku, který už zemřel a dostal se do nebe, kde vyvolával jednu katastrofu za druhou, a navíc se projevila jeho komplikovaná povaha, kdy se potkala soutěživost se zlomyslností. A tak ho z nebe poslali zpět na Zemi, aby měli svůj nebeský klid. Tato teorie je podpořená tím, že se Bean chová k technickým vynálezům naší doby tak, jako by je viděl poprvé.

Když se vrátíme zpět k mimozemskému původu, tak je jasné, že tento tajemný mužík opravdu neví, jak to na Zemi chodí. Tato teorie se zalíbila i tvůrcům animovaného seriálu a jeden díl se tím zabýval.

Ať už je to anděl, ufoun nebo blázen, umí tato výstřední a úsměvná postava do našich domovů přinést dobrou náladu, a to je v této pro nás složité době, určitě přínosné.