Hořký svět: Jakub Štáfek jako Michal Berka. Čím nás překvapí?

Hořký svět: Jakub Štáfek jako Michal Berka. Čím nás překvapí?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po Ulici, Specialistech a Vyšehradu se mohou diváci těšit na další roli, které se sympatický herec Jakub Štáfek zhostil. Je jí postava Michala Berky, který po otci spolu se svým bratrem Štěpánem zdědil pivovar.

Michal Berka má tak trochu depku

Zemřel mu otec a zdědil pivovar. Na jeho opětovném rozjetí se domluvil spolu se svým bratrem Štěpánem (herec Matouš Ruml), k němuž ale cítí obrovskou křivdu. Na střední škole mu totiž bratr Štěpán Berka přebral holku, se kterou se oženil – Veroniku. Michal Veroniku (herečka Berenika Kohoutová) miloval a teď s ní musí vycházet jako se svou švagrovou. Ačkoliv spolu všichni tři umí fungovat poměrně dobře, je na postavě Michala Berky vidět, že ho to ještě nepřešlo.

Vážnějším vztahům se vyhýbá a životem tak nějak proplouvá. Nemá nic, co by ho nějakým způsobem naplňovalo. I proto kývl na výzvu v podobě vedení pivovaru po svém otci. Později však zjišťuje, že ho bratr se sládkem odstrkuje a k důležitějším věcem ho nepustí. Urazí se a chce se závazku zbavit. To ale pro jeho bratra znamená, že bude někde muset sehnat dva a půl milionu. To není málo pro rodinu, která je zadlužená a přežívá z jednoho platu.

Michal Berka je komplikovaný

Michal Berka je typickým mladým mužem z vesnice. Miluje pivo a rád na něj chodí s kamarády. Umí opravovat auta a pojí ho k nim zvláštní vztah. Ve třetí epizodě se mu do cesty připlete zrzavá Zdena (herečka Anita Krausová), která ve vesnici bydlí a Michala zná. Ten ale moc nezná ji. Pomůže jí s autem a zjišťuje, že je Zdena na jeho gusto až moc ukecaná, a tak trochu i bláznivá.

Poté, co spolu vypijí několik piv, skončí u ní doma. Nic se však mezi nimi nestane, a když ho probudí mňoukání koček v posteli, má Michal jasno. S touhle holkou nikdy nic mít nebude... Nebo ano? Později u ní na zahradě najde starého veterána, kterého chce od ní vykoupit. Ten by mohl být pojítkem jejich dalšího vztahu.

Anita Krausová jako Zdena Michalovi osladí život. Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

V čem bude role Jakuba Štáfka teď jiná?  

Po pár dílech je těžké říkat, jaký bude a nebude Michal Berka. Na to si diváci budou muset počkat. Už teď ale mohou hádat, že jeho role bude naprosto odlišná od role v Ulici nebo ve Specialistech. V Hořkém světě bude Michal Berka házet svému bráchovi klacky pod nohy. Už to, že napřed na spoluvlastnictví pivovaru Štěpánovi kývne a potom si to rozmyslí a chce vyplatit svůj podíl, poukazuje na to, že Michala něco žere. Trápí ho spousta věcí a moc rád by se v životě někam posunul. Neví ale, jak to má udělat.

Michal Berka však není typický padouch, to vůbec ne. Je to komplikovaná postava a takové, jak se ukázalo, diváci milují. Je vidět, že si v sobě bude Michal muset srovnat pár věcí. Třeba si potom uvědomí, že jedinou cestou, jak vést spokojený život, je odpustit sobě i ostatním a za minulostí zavřít dveře.

Zdroj článku:
  • Autorský text