Je nebezpečné dotýkat se náboženských témat: filmy, které pobouřily věřící

Je nebezpečné dotýkat se náboženských témat: filmy, které pobouřily věřící
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezi diváky jsou oblíbené a na první pohled působí nezávadně, přesto jsou v mnoha zemích zakázané. Které filmy odporují náboženskému učení a jsou věřícími odsuzovány?

Vymítač ďábla (1973)

Dívenka Regan se začíná měnit v nestvůru. Jak fyzicky, tak i duševně. Co nezachrání doktor, to může zachránit církevní vymítač ďábla. Právě tento příběh stojí za zrodem jedno z nejuznávanějších hororů všech dob. Na tehdejší dobu je velmi dobře zvládnutá technická stránka a samotný pohled na dívku nahání lidem hrůzu. Ještě větší hrůzu ale nahání věřícím, důvodem je pošpinění svátosti, mnohokrát vyloženě explicitními scénami, například známá scéna s krucifixem. Děsivé bylo i samotné natáčení, někteří členové štábu zemřeli, místa natáčení vyhořela a jeden z herců se o několik let později stal sériovým vrahem. Film byl v Anglii do roku 1999 zakázán.

Čtěte také: Přehlídka nejkontroverznějších snímků. Tyhle filmy budete mít problém sledovat až do konce

Zkrocená hora (2005)

Tento film se taktéž vyvolával mezi církvemi kontroverzi a ve východních zemích se dočkal zákazu. On sám se ale náboženských témat nedotýká záměrně, problém je v zobrazení vztahu mezi dvěma muži. Ve své době byl průkopníkem snímků s LGBT tématikou. Ennis a Jack spolu strávili léto a vytvořili si mezi sebou milostné pouto, které se snaží udržet i po letech, i když mají své rodiny a na míle vzdálené životy. Zákaz promítání filmu o zapovězené lásce se snažil prosadit hollywoodský herec Tony Curtis, který se netajil homofobními postoji.  

Čtěte také: Nudí vás obyčejné filmy? Zhlédněte ty nejbizarnější snímky všech dob

Šifra mistra Leonarda (2006)

Jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů minulého desetiletí, který celý ve své podstatě stojí na náboženské tématice. Teolog Robert Langdon se dostane k vyšetřování zvláštní vraždy, jejíž okolnosti ho dovedou k záhadě daleko starší. Pomocí Da Vinciho kódu chce odhalit tajemství svatého grálu, které ale chce církev uchránit tak moc, až půjde o život. Dan Brown se ve své knižní předloze dotkl jednoho z nejcitlivějších témat křesťanství, utajovaného sňatku Ježíše a Máří Magdalény. 

Čtěte také: Šifra mistra Leonarda: Snímek, kvůli kterému se producenti dostali až před soud a pobouření křesťané drželi hladovku