Anya Taylor-Joy z oblíbeného seriálu Dámský gambit míří hodně vysoko. Co o ní ještě nevíte a jaké filmy pro nás chystá

Anya Taylor-Joy z oblíbeného seriálu Dámský gambit míří hodně vysoko. Co o ní ještě nevíte a jaké filmy pro nás chystá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Anya Taylor-Joy se díky roli Beth Harmon v novince Dámský gambit dostala do povědomí mnoha diváků i filmařů. Nebyla to sice její první role, rozhodně ji ale vynesla o dost výš. Pojďte se o mladé a talentované herečce dozvědět něco víc.

Známé role

Anya je herečka a modelka. Její původ je ale poněkud složitější. Její matka je totiž napůl Španělka a napůl Angličanka a otec má švédské a argentinské kořeny. Anya si tedy prožila dětství plné cestování, což může být skvělé, ale i dost náročné. Narodila se v Miami, poté prožila šest let svého života v Argentině, později žila v Londýně, a nakonec se přestěhovala do New Yorku.

Na své argentinské kořeny je velmi hrdá. Mluví plynně španělsky a miluje angertinská jídla a kulturu.

S modelingem začala v 16 letech a později se dostala i k herectví. 

Nejdříve se začala objevovat v menších televizních rolích. Jen o pár let později ale přišla její průlomová role, kterou se stal historický horor Čarodejnice. Ještě v ten rok byla obsazena do sci-fi filmu Morgan. V roce 2018 se také stala součástí světa X-menů, protože si ve snímku Noví mutanti zahrála postavu Magik. Mezi její významnější snímky patří nová adaptace románu Jane Austenové Emma. a vychvalovaný seriál Dámský gambit, který se okamžitě stal hitem.

Novinky

Na letošní rok už pro nás má mladá herečka připravenou řadu nových filmů. Prvním z nich bude psychologický horor Last Night in Soho od režiséra Edgara Wrighta. Tam Anya sehraje jednu z hlavních rolí. Film by měl vyjít již v dubnu. Mezi jejími dalšími novinkami bude drama The Northman a akční film Furiosa.

Zajímavosti

Protože strávila většinu svého dětství v Argentině, změna prostředí se jí v tak útlém věku rozhodně nezamlouvala. Když se tedy její rodiče rozhodli odstěhovat z Buenos Aires do Londýna, Anya to nebrala vůbec dobře, a dokonce dva roky odmítala mluvit anglicky, protože doufala, že tím rodiče donutí vrátit se zpět do Argentiny.

Už od dětství se chtěla stát herečkou a rodiče ji v tom od začátku podporovali. Jejím velkým vzorem v dospívání u ní byla Saoirse Ronan.

Nejspíš jste si všimli, že herečka má za sebou několik rolí neobyčejných a emancipovaných hrdinek. To rozhodně není jen náhoda. Anya prý odmítla několik rolí a pečlivě si vybírá, v jakých snímcích si zahraje.

Modelkou se stala úplnou náhodou. Našla ji totiž Sarah Doukas, která pracuje pro známou modelingovou agenturu Storm. Za sebou má již objevy Kate Moss nebo Cary Delevingne. Přestože Anya nad kariérou modelky dříve nepřemýšlela nabídku ochotně přijmula.

Herečka se na hlavní roli v Dámském gambitu musela řádně připravovat. A protože před seriálem šachy téměř neovládala, učila se s pomocí nejlepších šachových mistrů. Těžká příprava ale určitě stála za to a přinesla jí i řadu nových dovedností.

Jak vidíte, Anya Taylor-Joy pomalu stoupá na vrchol a nové role se jí jen hrnou. Určitě ji tedy na filmových plátnech zase brzy uvidíme.