Supervulkán: Pořádná porce napětí z Yellowstonského národního parku, ze kterého budete mít husí kůži

Supervulkán: Pořádná porce napětí z Yellowstonského národního parku, ze kterého budete mít husí kůži
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O supervulkánu který „spí“ pod Yellowstonem vědci spekulují řadu let. Jednou se totiž může opravdu probudit a co by to znamenalo nejen pro Ameriku, ale pro celý svět, je nastíněno právě v tomto zajímavém snímku z produkce BBC.

Dechberoucí katastrofická podívaná

BBC na svých projektech nešetří a ve spolupráci s Německem, Itálii a Japonskem vytvořila v režii Tonyho Mitchella kvalitní dvouhodinovou podívanou opírající se o celou řadu odborných vědeckých studií, které skrytý supervulkán se zvědavostí i obavami sledují.

Vědecké podklady pro katastrofický scénář

Ve filmu nečekejte herecké celebrity. Ty by jen poutaly divákovu pozornost, která má být zaměřená především na zvolené téma. Michael Riley ztvárnil Richarda Liebermana, vedoucího pracovníka observatoře v Yollowstonkém parku. Ten spolu s kolegy na novém a dokonalém simulátoru zobrazí důsledky výbuchu vulkánu, který tiše čeká v hlubinách Země na svůj okamžik a je téměř jisté, že ten jednou přijde. Jen je otázkou kdy. Díky vědeckým studiím lze i odhadnout škody, které způsobí.  A diváci tohoto zajímavého díla, který je kombinací dramatického filmu a dokumentu mají možnost nahlédnout pod pokličku tohoto vulkánu připomínajícího spíše pekelný kotel.

Děj se zaměřuje nejen na vědecká data, ale i na chování lidí, kdyby museli takové globální katastrofě čelit a jak se chovají v průběhu potencionálního nebezpečí, které se mění v reálnou hrozbu.

Speciální efekty na jedničku

Dalším silným magnetem filmu jsou speciální efekty, na kterých filmaři nešetřili a jsou pro televizní film v nadprůměrné kvalitě. Speciální efekty získali nominaci na cenu BAFTA a je škoda, že ji neproměnily ve vítězství.

Film, který vás donutí k zamyšlení

Po shlédnutí filmu si divák musí oddechnout, že se dívá jen na film. Supervulkán je vlastně ohromná díra v zemi s obrovskou lávovou komorou pod velkým tlakem. Takový vulkán je mnohem nebezpečnější než typická sopka. Nikdo z obyvatel této planety nebyl svědkem tak ohromné erupce. Poslední vulkán gigantických rozměrů pravděpodobně vybuchl před 80 tisíci lety na Sumatře a téměř vyhubil život. Taková erupce má srovnatelnou sílu s větším asteroidem.

Film velice jasným způsobem vysvětluje celou problematiku takové katastrofy a opírá se o vědecké poznatky. Hraná forma mu dává možnost poutavou formou oslovit široké spektrum diváků.

Pro každého, kdo se zajímá o život na Zemi je to užitečný film, ze kterého si odnese silný prožitek.