Bylo nás pět: Kdo z dětských hereckých hvězd zůstal u filmu a kdo má co společného s Jamesem Bondem

Bylo nás pět: Kdo z dětských hereckých hvězd zůstal u filmu a kdo má co společného s Jamesem Bondem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šestidílný seriál „Bylo nás pět“ z roku 1994 uchvátil nejen děti, pro které byl určený, ale k obrazovkám při každé repríze usedají i jejich rodiče a prarodiče. Příjemný humor, nostalgie starých časů a herecké obsazení dodalo knižnímu příběhu Poláčkovy prózy nový kabát a diváky stále baví.

A kam se ztratili rošťáci, které si režisér Karel Smyczek do dětských rolí vybral?

Vypravěčem seriálu je veselý rošťák s velkou představivostí PETR BAJZA. Toho si zahrál Adam Novák.

Bratr herečky Sandry Novákové se před kamerou objevil v roce 1990 ve dvou pohádkách, ale teprve seriál herce dostal do povědomí televizních diváků. Adamova dětská herecká kariéra ještě pokračovala (Zdivočelá země, Cesta domů, Aféry), ale v roce 2011 s hraním skončil. U filmu ale zůstal. Po studiu scénografie se talentovaný Adam živí malováním, tvorbou soch, návrhem dekorací a scénografií. Jako výtvarník se uplatnil například v další řadě seriálu „Zdivočelá země“ nebo u bondovky „Casino Royale“. Byl nadšeným divákem seriálu „Hra o trůny“, a i přes nabídky hereckých rolí v českých nekonečných seriálech, se chce věnovat malování.

Petrův pobožný kamarád, který si sbíral hříchy ke svaté zpovědi, byl ČENĚK JIRSÁK. V seriálu se role zhostil Jaroslav Pauer, který si ještě zahrál pár drobných rolí, ale nakonec se rozhodl pro jiný obor a tím byla režie. Tu vystudoval na FAMU. Dnes žije v Praze a živí se jako režisér a scénárista.

Trochu lakomý Petrův kamarád, který měl stále bláznivé nápady ANTONÍN BEJVAL byl synem majitele povoznictví a obchodu s uhlím. Zahrál si ho Štěpán Benyovzský. Ten u herectví zůstal, ale v televizi na něj moc nenarazíte. K vidění byl v jedné z epizod seriálu „Sever“ z roku 2019 nebo ve filmu „Všechno bude“ z roku 2018. Štěpán se věnuje divadelní režii a občas napíše scénář.

Další z Petrových kamarádů byl chytrý syn berního úředníka ÉDA KEMLINK. Janu Brynychovi herectví moc neučarovalo a lákal ho svět sportu. Vystudoval zemědělskou univerzitu v Praze a hrál australský fotbal za Vinohrady Hawks.

Nejstarší z chlapecké party byl PEPEK ZILVAR. Několikrát propadl, měl řeči jako dospělý a za otce válečného invalidu a žebráka. Jana Müllera si všichni pamatujete v otrhaném a špinavém oblečení a v klobouku. O reálném Zilvarovi, který sloužil Poláčkovi jako předloha, se toho ví hodně. Vystudoval dokonce matematiku a fyziku na VŠ a v letech 1910-1911 byl jeho učitelem T.G. Masaryk, který na škole přednášel. O Janu Müllerovi se toho moc neví. Zahrál si ještě v pohádce „Lotrando a Zubejda“ a ve dvou televizních filmech. Když se točil před 20 lety pořad „Osudy hvězd“, byla tam zmínka, že pracuje ve stavební firmě svého otce.