Jak se dnes daří nejslavnějšímu uprchlíkovi z věznice Shawshank

Jak se dnes daří nejslavnějšímu uprchlíkovi z věznice Shawshank
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když slyšíte jméno Tim Robbins, nejspíš se vám vybaví jeden z nejoblíbenějších filmů minulého tisíciletí: Vykoupení z věznice Shawshank, emotivní drama z roku 1994, natočené podle povídky Stephena Kinga. V ČSFD je film hodnocený jako nejlepší film vůbec.

Tim Robbins v současnosti

Herec o sobě rád prohlašuje, že má už dost peněz, a tak se nemusí za ničím honit a má výsadu vybírat si projekty herecké a režijní, které ho baví. V poslední době jste herce mohli vidět ve dvou seriálech HBO, Tady a teď a Castle Rock.

V sérii Tady a teď si Tim zahrál po boku oscarové Holly Hunter a zahrál si profesora filozofie, který se svou ženou k vlastnímu potomkovi adoptuje další tři děti z Libérie, Vietnamu a Kolumbie. Zdánlivě dokonalá moderní rodina musí denně svádět za zavřenými dveřmi boj a na povrch vyplouvá řada neshod a tajemství.

Z hercova života

Tim Robbins se narodil v roce 1958 herečce a lidovému hudebníkovi. Herectví se začal věnovat už v dětství. Promoval na univerzitě v Kalifornii v oboru drama v roce 1981 s vyznamenáním a téhož roku založil divadelní společnost.

Nevyhýbal se ani filmu, mohli jste ho vidět například v jedné z vedlejších rolí ve filmu Top Gun. V roce 1988 potkal při natáčení filmu Durhamští býci svou životní lásku, herečku Susan Sarandon, se kterou žil 21 let a vychovali spolu dva syny.

Kariéra režiséra

V roce 1992 si Tim zkusil režírovat film Bob Roberts s vlastním scénářem a obsazením se do hlavní role. Hudbu mu k filmu udělal bratr.  Jde o politickou satiru o úspěšném zpěvákovi a podnikateli, který kandiduje za pravici do sněmovny.

Herecké příležitosti

Tim nezanedbával ani herectví a vytvořil celou řadu dobrých rolí. Všechny ale zastínila postava Andyho Dufresna v dramatu Vykoupení z věznice Shawshank, který je ve svých 40 letech odsouzený na dva doživotní tresty za zabití své ženy a jejího milence. Skončil tak v „pekelné“ věznici a po boku vězeňského kolegy Morgana Freemana vytvořil emocemi nabitý snímek, který ukazuje nejen složité vězeňské poměry, ale i přátelství a lidskost v místě, kde to nečekáte.

Další režisérský úspěch

V roce 1985 si Tim opět odskočil k režii na vytvořil snímek Mrtvý muž přichází. Hlavní roli na smrt odsouzeného vězně ztvárnil Sean Penn. Susan Sarandon si zahrála jeptišku, která muže provází jeho posledním životním obdobím až po den, kdy je popravený. Ve filmu jsou obsazení členové rodiny: otec i matka Tima, jeho synové i sestra. Tim si napsal scénář, hudbu složil bratr. V jednom ze záběrů se objeví i skutečná jeptiška – sestra Helena, která napsala knihu, která posloužila pro tvorbu scénáře.

Film získal 4 nominace na Oscara a 3 nominace na Zlatý Glóbus (nominace za scénář a režii). Susan si odnesla sošku za nejlepší herečku.

O herecké příležitosti nemá Tim rozhodně nouzi po celou dobu kariéry. Za zmínku určitě stojí i film z roku 2003 Tajemná řeka, kde si zahrál po boku Kevina Bacona a Seana Penna v režii Clinta Eastwooda.

Pokud vám tento snímek utekl, určitě si na něj udělejte volný večer. Zavzpomínat můžete i na zmiňovaný film Vykoupení z věznice Shawshank. Nova Cinema tento snímek nabízí 16.1.2021 ve 20 hodin.

S hercem je mnoho let spojeno i politické odhodlání a stejně jako Susan Sarandon se aktivně zapojuje do veřejného života.