Slunce, seno, ufoni aneb proč slavná trilogie neměla pokračování

Slunce, seno, ufoni aneb proč slavná trilogie neměla pokračování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní filmovou trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno… zná prakticky každý. Víte ale, že trilogií být původně neměla? Proč nevznikl další díl a o čem měl vlastně být?

Proč nevzniklo další Slunce, seno…?

Úspěšné komedie baví diváky dodnes. Zdeněk Troška na ně chtěl navázat dalším dílem, jehož se dožadovali i diváci. Ten se měl jmenovat Slunce, seno, ufoni. V jihočeských Hošticích mělo podle původního scénáře rovnou přistát UFO. A vyhlédnout si babičku Škopkovou rovnou jako lidský „vzorek“, který si odvezou na svou planetu. Film se ale nikdy nerealizoval, ačkoli na scénáři se pracovat začalo.

Sám režisér pro média komentoval zrušené plány tak, že se nejprve sháněly prostředky na realizaci. Jenže v mezičase zemřelo několik herců, kteří ztvárnili klíčové role, jako byl Stanislav Tříska nebo Josef Stárek. A bez nich už prý Troška pokračovat nechtěl.

Čtěte také: Slunce, seno, jahody: Tohle jste o natáčení nevěděli! Budete se válet smíchy!

Scénárista Petr Markov však vidí příčiny krachu natáčení jinde a po mnoha letech onen důvod „napráskal“ médiím. Režisér se prý nepohodl s ústřední představitelkou rázné Škopkové, Helenou Růžičkovou. Na toto konto chtěl nechat její postavu elegantně odstranit.

Jak to mělo být a nebylo

Do scénáře se tak měla dostat scéna, kdy ona a Jirka jedou v gazíku po poli. Jakmile na obloze zahlédnou létající talíř, zaujatě ho sledují a nevšimnou si proto na železničním přejezdu vlaku. Růžičková se to však údajně dozvěděla a začala natáčení sabotovat.

Čtěte také: Slunce, seno, jahody: Tipněte si, koho ve filmu ztvárnili rodiče Zdeňka Trošky

Zdeňka Trošky se nicméně fanoušci legendárních filmů na další díl prý ptají dodnes. Podle vlastních slov však o něm již neuvažuje. Nicméně k této komediální linii se nakonec ještě vrátil ve svém filmu Babovřesky a jeho pokračováních.

Konkrétně použil námět, kdy na ospalé vesnici způsobí pořádný rozruch nově příchozí postava. V námětu navazujícím na Slunce, seno… to měla být kamarádka již dospělého Jirky Škopka, ze kterého měl být po letech student medicíny. Lékařkou v Hošticích se totiž měla stát černoška.