Janet Weiss, Louise Sawyer nebo Helen Prejean – Skvělá herečka Susan Sarandonová oslavila 74. narozeniny

Janet Weiss, Louise Sawyer nebo Helen Prejean – Skvělá herečka Susan Sarandonová oslavila 74. narozeniny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od roku 1975 patří Susan Sarandonová mezi nejlepší herečky celého světa. Její filmy byly vždy oblíbené kousky americké filmografie a její báječné herectví si zasloužilo Oscara. Dnes slaví již 74. narozeniny a na důchod zdaleka nemyslí.

Začátek kariéry v kultovním muzikálu a první cenná nominace

Jako profesionální herečka pracovala sice již od roku 1970, její první větší roli si zahrála ale až o pět let později v rodinném rockovém muzikálu „Rocky Horror Picture Show“. Role Janet Weissové jí proslula nejen v Americe ale rovněž na celém světě. 1981 zazářila ve snímku „Atlantic City“, díky kterému byla poprvé nominována na Oscara.

Do roku 1990 natočila několik více nebo méně úspěšných filmů, než se dočkala dalšího světového trháku.

Thelma a Louise a konečně vítězství na Oscarech

1991 se dostal na kinová plátna dramatický snímek „Thelma a Lousie“. Tento thrillerový roadmovie se stal ohromným kasovým šlágrem a teleportoval herečky Sarandonovou a Davisovou na hollywoodský Olymp. I zde na Sarandonovou čekala oscarová nominace, ale ani tentokrát neuspěla (z vítězství se v ten rok mohla těšit Jodie Fosterová za svůj výkon ve filmu „Mlčení jehňátek“).

Hned v následujícím roku byla nominována na Oscara za herecký výkon ve filmu „Lék pro Lorenze“ a poté znovu v roce 1994, tentokrát díky přesvědčivému herectví ve snímku „Nebezpečný klient“.

Oscara mohla Sarandonová zdvihnout nad hlavu až v roce 1996 (tedy až při její páté a taktéž poslední nominaci). „Mrtvý muž přichází“ vyhrál jen a pouze tento jeden Oscar, s kterým byla Sarandonová konečně oceněná za svůj dokonalý talent.

Ani ve stáří nezpomalila

Susan Sarandonová se na začátku kariéry soustředila především na dramata či thrillery. Poslední léta se ale objevuje čím dále tím častěji v komediích. Ať už v sitcomu „Mike a Molly“, nebo v komediích „Zoolander 2“ či „Matky na tahu o Vánocích“, ve thrillerech jako kdysi jí už tak často nenajdeme.

A jak se ukázalo: Umí být i velice vtipná.  

Včera oslavila Susan Sarandová 74. narozeniny, a pěvně věříme, že se ještě v několika filmech objeví.