Diskuze

Kvíz o komedii Marečku, podejte mi pero! Plných 10 bodů složí jen znalec

Ponořte se s námi do světa legendární české komedie "Marečku, podejte mi pero!" Prověřte, jak dobře znáte hlášky, postavy a nezapomenutelné scény z této filmové klasiky, která baví generace. Čeká na vás deset otázek, které prověří vaše znalosti s lehkostí a humorem.
Zpět na kvíz

Ponořte se s námi do světa legendární české komedie "Marečku, podejte mi pero!" Prověřte, jak dobře znáte hlášky, postavy a nezapomenutelné scény z této filmové klasiky, která baví generace. Čeká na vás deset otázek, které prověří vaše znalosti s lehkostí a humorem.
Zpět na kvíz
Shrnutí článku: Kvíz o komedii Marečku, podejte mi pero! Plných 10 bodů složí jen znalec
Jaký typ filmu je Marečku, podejte mi pero! a z kterého roku pochází?

Marečku, podejte mi pero! je filmová komedie z roku 1976. Je považována za jeden z nejzářivějších klenotů české kinematografie.

Kdo je režisérem a autory scénáře filmu Marečku, podejte mi pero!?

Film režíroval Oldřich Lipský. Scénář napsali Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Jaký je ústřední motiv nebo příběh filmu?

Ústředním motivem je příběh stárnoucího dělníka Jiřího Kroupy, který se po letech rozhodne doplnit si vzdělání a složit maturitu na večerní škole.

Které postavy a herci jsou ve filmu Marečku, podejte mi pero! nejvíce nezapomenutelní?

Mezi nezapomenutelné postavy patří Jiří Kroupa (Jiří Sovák), profesor češtiny Hrbolek, horlivá studentka Týfová (Iva Janžurová) a plachý Hujer (Václav Lohniský).

Jaká známá hláška se stala synonymem pro film Marečku, podejte mi pero!?

Synonymem filmu se stala neúnavná prosba profesora Hrbolka: „Marečku, podejte mi pero!“.

Zpět na kvíz

Možná jste zmeškali

Marie Rosůlková byla milovnicí divadla, klobouků a humoru. Herectví obětovala seriózní práci i manželství
09.02.2023

Marie Rosůlková byla milovnicí divadla, klobouků a humoru. Herectví obětovala seriózní práci i manželství

Marie Rosůlková prožila dlouhý život a zahrála si nespočet nádherných divadelních i filmových rolí. Žila 92 let a většina z nás si ji bude...

Pro Sabinu Remundovou, z úspěšného českého seriálu Kukačky, je největší odměnou obdiv její maminky
04.03.2023

Pro Sabinu Remundovou, z úspěšného českého seriálu Kukačky, je největší odměnou obdiv její maminky

I přesto, že nedávno oslavila padesáté narozeniny, herecká sláva a uznání se jí po dlouhá léta vyhýbala. Role na České televizi, zejména postava v...

Šťastně zadaný Otík z Ulice kdysi nechal nevěstu u oltáře
28.03.2023

Šťastně zadaný Otík z Ulice kdysi nechal nevěstu u oltáře

Dnes už by člověk ani neřekl, že Ota Puklický, spokojený taťka od rodiny, byl někdy nevyzrálým bohémem, který si chtěl jen užívat, a zbaběle utíkal...

Černé vdovy: Renata vypadá z trojice zlobivých žen nejzranitelnější, ale rozhodně s Johanou a Veronikou drží krok
18.02.2023

Černé vdovy: Renata vypadá z trojice zlobivých žen nejzranitelnější, ale rozhodně s Johanou a Veronikou drží krok

Renata jako jediná z vdov vlastně vdovou nebyla. Její manžel Mirek se při akci vražedkyň v první sérii rozverného humorného seriálu zachránil. Její...

Strážmistryně Kamila Žáčková v seriálu Zákony vlka diváky moc nenadchla
20.04.2023

Strážmistryně Kamila Žáčková v seriálu Zákony vlka diváky moc nenadchla

Pro mnoho diváků je herečka Tereza Švejdová, která ztvárnila roli policistky, úplně neznámou tváří a moc dobrý dojem neudělala. Zatímco Linda...

Nechtěla by mít paní Dušková doma Einsteina místo Žofie?
15.01.2023

Nechtěla by mít paní Dušková doma Einsteina místo Žofie?

Žofie to doma vůbec nemá lehké. Její matka se totiž rozhodla mít z ní génia ve všech směrech. Proto jí nedává vůbec žádný volný prostor, aby se...

Úterý v Ulici: Nejspíš z tahanic rodičů Vojta dostává horečku a případ Pavlovy nevěry se zamotává
01.05.2023

Úterý v Ulici: Nejspíš z tahanic rodičů Vojta dostává horečku a případ Pavlovy nevěry se zamotává

Doteď Vojtovi nešlo dát rodiče dohromady, možná k tomu ale ve 4477. díle Ulice přispěje jeho horečkový stav. Vojta marodí – a s ním i Karlík. Oběma...

Dnešní oslavenec Jan Kolařík si v Ulici zahrál jednoho z potenciálních otců Adriany
21.01.2023

Dnešní oslavenec Jan Kolařík si v Ulici zahrál jednoho z potenciálních otců Adriany

Dnes slaví 55. narozeniny herec Jan Kolařík, který si v Ulici zahrál poměrně krátce postavu tanečního mistra a Adrianina potenciálního otce Karla...

Survivor Česko & Slovensko 2023: Kohout už ráno nezakokrhá, hladoví soutěžící neměli slitování
09.02.2023

Survivor Česko & Slovensko 2023: Kohout už ráno nezakokrhá, hladoví soutěžící neměli slitování

Kmen Hrdinů po posledním vyřazení procitl. Kdo žil v iluzi, že se ještě nic neděje, pochopil, že je všechno jinak. Pítr dospěl k názoru, že...

Survivor Česko & Slovensko 2023: Nejdynamičtější epizoda změnila v obou kmenech hodně věcí a našla se skrytá imunita
03.03.2023

Survivor Česko & Slovensko 2023: Nejdynamičtější epizoda změnila v obou kmenech hodně věcí a našla se skrytá imunita

Jirka a Pepa se vrátili do svých kmenů, ale všichni cítili, že to nebyla jediná událost, která jim zpestřila život na ostrově. Jirka popsal své...

Diskutujte

Nejnovější fotogalerie

Kombinace, ze které mrazí. V televizi z ní musí uvařit nedělní oběd
27.08.2026

Kombinace, ze které mrazí. V televizi z ní musí uvařit nedělní oběd

Po návratu z dovolené bývá realita nemilosrdná. V lednici nic, ve spíži poslední brambory a někde vzadu sklenice povidel, která pamatují snad ještě...

Oblíbená reality show se vrací. To, co šéf našel v kuchyni, nikdo nečekal
26.08.2026

Oblíbená reality show se vrací. To, co šéf našel v kuchyni, nikdo nečekal

Do Nového Boru přijíždí šéf zachraňovat podnik, který má hosty, jídlo i sehraný tým, přesto se mu peníze ztrácejí pod rukama. Tentokrát ho čeká...

Herečka z oblíbené pohádky po rozchodu udělala nečekaný krok. Při výběru partnera změnila klíčovou věc
25.08.2026

Herečka z oblíbené pohádky po rozchodu udělala nečekaný krok. Při výběru partnera změnila klíčovou věc

Herečka, kterou možná znáte jako zlou sestru Holenu z pohádky Tři bratři, vyrazila na premiéru filmu režiséra Šimona Holého s názvem Chica Checa....

České herečky se pochlubily fotkami v plavkách. Podívejte se na letní snímky
24.08.2026

České herečky se pochlubily fotkami v plavkách. Podívejte se na letní snímky

Je léto a na dovolenou vyráží nejedna celebrita. Zatímco některé herečky volí dovolenou u moře, jiné dávají přednost bazénům nebo se rády smočí i...

Největší proměna kariéry: Oblíbená herečka musela kvůli nové roli shodit vlasy
24.08.2026

Největší proměna kariéry: Oblíbená herečka musela kvůli nové roli shodit vlasy

Pavla Tomicová prochází v poslední době jednou změnou za druhou. Nejprve překonala rozchod s manželem a výrazně zhubla, nyní se nechala ostříhat na...

Život za Prahou a pravidlo 70 na 30: Andrea Růžičková popsala svůj životní styl
24.08.2026

Život za Prahou a pravidlo 70 na 30: Andrea Růžičková popsala svůj životní styl

Andrea Růžičková s manželem slaví významné výročí – deset let od svatby. Partneři jsou stále šťastní a spokojení, spolu se svými dvěma syny žijí ve...

Nová role pro Pavla Lišku. V rodinné komedii dostane nečekaně druhou šanci
24.08.2026

Nová role pro Pavla Lišku. V rodinné komedii dostane nečekaně druhou šanci

Pavel Liška se vrací na velké plátno a tentokrát ho čeká poněkud neobvyklá životní situace. V novém filmu si zahraje muže, který vůbec netuší, že...

Scénárista Petr Kolečko by rád měl dalšího potomka, jeho manželka má na věc jiný názor
23.08.2026

Scénárista Petr Kolečko by rád měl dalšího potomka, jeho manželka má na věc jiný názor

Scénárista Petr Kolečko s manželkou Anetou Vignerovou a synem Jiříkem vyrazili na dovolenou do Španělska. Ačkoliv je Jiřík pořádný živel a je ho...

Tereza Ramba a David Švehlík rozehrají příběh, který může pořádně zamíchat prezidentskou kandidaturou
23.08.2026

Tereza Ramba a David Švehlík rozehrají příběh, který může pořádně zamíchat prezidentskou kandidaturou

Jiří Vejdělek po letech znovu zamířil k romantické komedii. Do hlavních rolí filmu Hubatá obsadil Terezu Rambu a Davida Švehlíka. Ona má ostrý...

Hvězdy reality show Farma prozradily novinky ze svých životů. Konec vztahu i odchod z práce
22.08.2026

Hvězdy reality show Farma prozradily novinky ze svých životů. Konec vztahu i odchod z práce

Reality show Farma Česko 2026 je u konce. Výherkyní se stala Lucie, která nakonec v neuvěřitelném finále porazila Zdeňka, a odnesla si odměnu jeden...

Nejnovější diskuze