Při natáčení historického velkofilmu utrpěl hlavní hrdina četná zranění a jeden z herců dokonce zemřel na infarkt

Při natáčení historického velkofilmu utrpěl hlavní hrdina četná zranění a jeden z herců dokonce zemřel na infarkt
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jednou za čas se nám na obrazovky vrací jeden z nejpodařenějších historických velkofilmů, který vynesl Russella Crowea jako Gladiátora mezi hollywoodské hvězdy. Ridley Scott si na svůj seznam mohl připsat další režisérský úspěch.

Film „Gladiátor" vznikl před 20 lety a i dnes je při reprízách v centru diváckého zájmu. V poslední době se dokonce mluví i o možném pokračování.

Pomsta jako hlavní dějová linie

Římská tragédie začíná ve filmu v okamžiku, kdy se císař Markus Aurelius rozhodne odepřít následnictví svému synovi Commodovi a předat korunu schopnému generálovi Maximovi (Russell Crowe). Commodus (Joaquin Phoenix) si tak trůn získá násilím. Kromě otce nechá zabít i rodinu Maxima. Tomu se podaří utéct do Afriky, aby se za čas vrátil jako otrok, končící v aréně jako gladiátor s jediným smyslem života – pomstou.

Čtěte také: Tenkrát na západě: Tragická smrt během natáčení s režisérem filmu ani nehnula

Smrt uprostřed natáčení

Natáčení filmu před dokončením postihla tragédie, když zemřel Oliver Reed (v klíčové roli Proxima) na infarkt. Film tak byl věnovaný jeho památce. Přestože měl pojistku, která zaručovala, že v podobných případech pojišťovna uhradí nové natáčení s jiným hercem, režisér se rozhodl nechat Reeda ve filmu a zbylé scény byly poskládané z vystříhaných záběrů a upravené digitálně. Nikdo to ve filmu nepoznal.

Russell už zranění nepočítal

Russell Crowe měl během natáčení mnoho úrazů, ze kterých se později doma u maminky dlouho vzpamatovával. Měl několik zlomenin, ještě dva roky měl špatnou citlivost v prstech, ošklivě si poranil Achillovu šlachu a několik dalších šlach a svalů. Také se s ním splašil kůň, který ho vyhodil ze sedla do křoví, které ho řádně poškrábalo. Na počáteční bojové scény ho maskérky nemusely ani líčit, všechny šrámy byly pravé.

Čtěte také: Streepová vyfoukla roli Magdě Vašáryové a nepomohla ani přímluva Miloše Formana aneb nejlepší filmy o 2. světové válce

Mel Gibson si na roli netroufl

Možná zkušený Mel Gibson tušil, co bude takové natáčení obnášet, a proto nabídku na hlavní roli odmítl s tím, že už je na takové scény moc starý (měl 43 let).

Hodně se cestovalo

Tvůrci chtěli kvůli atmosféře natáčet scény z arény v Římě, přímo v Koloseu. To bylo zrovna uzavřeno kvůli opravám a povolení nedostali. Tak si postavili své Koloseum na Maltě. Točilo se také v Maroku, Tunisu a v italském Toskánsku.

Čtěte také: Pearl Harbor: Co má film společného s realitou a dozvíme se vlastně vůbec něco z historie?

O hercích a úpravách děje

Přestože celý filmový děj jsou Russell a Joaquin nepřátelé na život a na smrt, herci si padli do oka a stali se dobrými přáteli.

V původní verzi neměl hlavní hrdina zemřít, ale herec poznamenal, že po vykonané pomstě si hrdina přál zemřít, aby se setkal se svou ženou a potomkem, tak byl děj upravený.

Úspěchy

Celý film měl rozpočet 100 milionů dolarů a jen v kinech vydělal 457 milionů.

Russell Crowe tak přesně po dvaceti letech od doby, kdy natáčel svůj první film – instruktážní video pro australský úřad silniční dopravy – získal svého prvního Oscara.