Pearl Harbor: Co má film společného s realitou a dozvíme se vlastně vůbec něco z historie?

Pearl Harbor: Co má film společného s realitou a dozvíme se vlastně vůbec něco z historie?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1941 za druhé světové války Japonsko zaútočilo na americkou námořní základnu Pearl Harbor na Havajských ostrovech. Na základě této události byl natočen válečný film Pearl Harbor (2001), ne ve všem je ale historicky přesný.

Důsledkem japonského útoku byl hlavně vstup USA do války. Jde tedy o významnou historickou událost. Proto o ní byl také natočen film režisérem Michaelem Bayem. Ne všichni jsou z něj ale nadšeni. Ve filmu je sice krásná hudba, za kterou vyhrál Academy Award za střih zvuku a také byl nominován na několik dalších ocenění, dobré akční scény, film chce ale zaujmout hlavně svou love story, která je smyšlená a nemá s historickým útokem vlastně nic společného. Scénář se tak trochu snažil napodobit romantickou atmosféru oblíbeného Titaniku, což se u Pearl Harboru příliš nepovedlo. Navíc je ve filmu více historických nepřesností, které vám mohou zážitek z filmu celkem pokazit.

Děj

Dva kamarádi Danny (Josh Hartnett) a Rafe (Ben Affleck) se stali piloty americké armády. Válka již zuří v Evropě, a tak američtí vojáci tráví své dny především na základnách. Přesto Rafe odchází bojovat do Evropy. Před odchodem se seznámí se zdravotní sestrou Evelyn (Kate Beckinsale). Tady náš romantický příběh začíná. Rafe a Evelyn spolu stráví romantický večer ještě před jeho odjezdem. Danny s jednotkou a skupinou zdravotních sester je převelen na havajskou základnu Pearl Harbor, kde Evelyn oddaně čeká na každý dopis od Rafea. Jednoho dne Evelyn Danny přináší špatnou zprávu o tom, že Rafe byl sestřelen nad mořem a umřel. Mezi Dannym a Evelyn poté vzniká silné pouto, i když se tomu zpočátku oba brání. Zanedlouho spolu ale stráví noc. Nakonec se ukáže, že Rafe je živý a zdravý a objeví se před Evelyninou ošetřovnou. Z moře ho totiž vylovili a zachránili francouzští rybáři. Rafe hned odhalí city mezi Dannym a Evelyn. Je naštvaný a jeho večírek na uvítanou tak skončí rvačkou. K milostnému trojúhelníku se ale nečekaně připlete japonský útok na Pearl Harbor.

Historické chyby

Chyby ve filmu jsou a rozhodně jich není málo. Režisér se snažil o dobrý vzhled a také se to na některých částech filmu podepsalo.

Špatné načasování

Ve filmu admirál Kimmel dostal hlášení, že na ně útočí nepřátelská ponorka. Během opravdového útoku, Kimmel nedostal hlášení až do konce bombardování Pearl Harboru. Slyšel, co se děje, až po spadnutí japonských bomb.

Korejská válečná auta

Ve filmu se objevují Jeepy, které sice za druhé světové války existovaly, ale přesně ty stejné Jeepy byly ve skutečnosti korejská válečná vozidla M-38.

Ještě neexistující stroje

V jedné scéně můžeme vidět práškovací letadlo v podobě dvouplošníku Stearman, které v Americe lítaly až o rok později. Ministerstvo zemědělství je dokonce využívalo ještě o pár let později. To ještě není všechno, v pozadí jedné scény můžete vidět loď, která ve čtyřicátých letech ještě neexistovala a dokonce letadlo Grumman E-2 Hawkeye, které létalo až od roku 1960! Tvůrci se tedy moc o dobové stroje nezajímali a použili tak nějak, co se jim líbilo.

Útok na Tokyo

Asi nezávažnější chybou ve filmu je útok na Tokyo, odplata za Pearl Harbor, který rozhodně takto nedopadl. Šlo hlavně o zápletku, aby Josh Hartnett (Danny) umřel, dvojice mohla být spolu a složitý milostný trojúhelník byl vyřešen.

Záleží tedy na každém, co si z filmu odnese. Nejhorší ale je, že se z něj o opravdovém Pearl Harboru moc nedozvíme, většina filmu se totiž zabývá jen smyšleným příběhem, který diváky nejspíš příliš neosloví. Některé akční scény vás ale určitě překvapí a hudba k filmu také dobře sedí.