Zlatá labuť připomněla neblaze proslulé andělíčkářky, jejichž pomoc se pro některé ženy stala osudnou

Zlatá labuť připomněla neblaze proslulé andělíčkářky, jejichž pomoc se pro některé ženy stala osudnou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nebylo to jen v období 2. světové války, kdy se tato ilegální profese uplatňovala. Andělíčkářky se většinou rekrutovaly z babek kořenářek a z porodních bab. Dělat potraty bylo sice nezákonné, ale velice výnosné. Tyto vyhledávané pomocnice za to byly ochotné riskovat i vlastní svobodu.

Problémem bylo, že přerušení těhotenství prováděly často v tak otřesných hygienických podmínkách, že řada pacientek umírala na následné komplikace. Ty šťastnější, které přežily, už většinou moc dětí na svět nepřivedly.

A teď došlo v obchodním domě k situaci, kdy byla andělíčkářka šeptem zmíněná. Kristýna už nemohla držet své tajemství pod pokličkou, a tak se svěřila Aleně. Ta samozřejmě mylně pochopila, že otcem by mohl být Vojta, který se v poslední době Kristýně dvořil. Začala tedy nešťastnou prodavačku, která navíc bojovala s nevolností, utěšovat. Na dítě přece budou dva a Vojta se musí chopit zodpovědnosti.

Jenže jak z náznaků vyplašené dívky pochopila, Vojta to nebyl. Alena byla trochu zmatená, ale víc z Kristýny nedostala. Navíc sama ještě byla plná dojmů z noci strávené s Jakubem –⁠ moc ze zážitku nadšená nebyla.

Jak už to mezi kamarádkami chodí, Alena se svěřila i Evě a zmínila se jí, že Kristýna hledá andělíčkářku. Obě holky by rády nějak kolegyni ze solidarity pomohly, ale jak? Eva je hodně bystrá, a tak netrvalo dlouho, aby si dala dohromady, že otcem bude někdo, kdo rozhodně o dítě nestojí, tedy ženáč nebo někdo z vyšší společnosti. A pak jí to došlo. Kam pořád Kristýna chodí? A kolikrát byla ona nebo Alena u ředitele? Otcem musí být on. Jenže tím záhada nekončí.

Skalský přinesl fotografie modelů na figurínách, a protože si pro radost udělal i pár snímků Valerie Horké, chtěl jí vystřihnout poklonu, jak krásná na fotkách je. Když jí ukazoval fotky, vzpomněl si i na pár snímků, které zachytily něco, co neměly.

prodavačka Kristýna
prodavačka Kristýna | Zdroj: TV Nova

Na snímcích byl Bouchner, který držel Kristýnu pod krkem. To Valerii hodně vyděsilo, ale byla natolik odvážná, aby zjistila, co se to mezi mladou prodavačkou a ředitelem děje. Že Kristýna řediteli donáší, to už tušila. Napadlo ji, že s tím třeba chtěla přestat, ale to se Bouchnerovi nelíbilo. Jediný, kdo jí může vysvětlit, co se stalo, je Kristýna.

Tu zastihla s Alenou a v první chvíli jí nedošlo, v jakém stavu Kristýna je. Ta na dotaz ohledně fotky reagovala útěkem na rampu. Tam už Valerii nedalo moc práce, aby se vše dozvěděla. Nabídla Kristýně pomoc, ta se jí však vysmála, že je to vše kvůli ní. To ona si na ni zasedla, a tak hledala někoho, kdo by jí v práci byl oporou. Nakonec si myslela, že se snad Bouchnerovi líbí. To, co s ním však prožila, nemělo s jejími představami o milování nic společného a jeho reakce na těhotenství ji upřímně vyděsila. Proto potřebuje „problém“ vyřešit co nejdříve.

Alena nakonec zašla za Irenou a chtěla, aby jí potvrdila, že Martu znásilnil Bouchner. A také jí řekla, že to udělal i Kristýně. Irena však nemohla nic řešit. V posledním patře narazila na Rudolfa, který si domýšlivě myslel, že Bouchner schytal facku proto, že mu předváděl jeho novou kancelář. Rudolf prostě nemá ani tušení, co se mu děje pod nosem, a Irena se znovu přesvědčila, že to není zrovna nejšťastnější volba, pokud mu otec předá rodinnou firmu. Na Irenu také čekal Lukáš a děti, a tak musela potlačit zlost a věnovat se rodině. Vypadá to, že jediný, kdo jí bude ochotný nabídnout pomocnou ruku s násilníkem, je její manžel. Ale to nebude zadarmo.

Ani děvčata doma nedokázala poznatky z práce hodit za hlavu. Nakonec holky rozhodly, že by o divné zálibě ředitele měla Bára říct Petrovi. Podle nich by to měl někdo „nahoře“ vědět. Bára se nakonec za Petrem vypravila, protože mu chtěla také oznámit, že bude lepší, když poslechne Markétu a odejde. Možná ale ještě před vstupem do obchodního domu změnila názor. Viděla Markétu, jak odchází od Petra a chystá se nasednout do auta. Z toho vystoupil řidič, ve kterém poznala Markétina tajemného přítele Viktora, který si u ní koupil šátek pro svou velkou lásku.

Zdroj článku:
  • autorský text