Christopher Nolan si k padesátce nadělil Teneta

Christopher Nolan si k padesátce nadělil Teneta
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodák z Londýna patří k nejvěhlasnějším režisérům, scénáristům a producentům dnešní doby. Zatímco před třemi lety oslovil široké publikum válečným dramatem Dunkerk, letos si k padesátinám nadělil filmovou premiéru sci-fi podívané s názvem Tenet.

Po zhlédnutí Star Wars začal natáčet své první kousky

Letošní jubilant se narodil v Londýně britskému otci a americké matce. Když mu bylo sedm, propukla ve světě mánie jménem Star Wars. Ta mu navždy změnila život. Už v té době začal natáčet spolu se svým starším bratrem na tátovu kameru krátké filmy. Pravda, sice valné kvality nebyly, ale zato se rozhodl, co bude jeho sen. Už během studií anglické literatury se představil s krátkým snímkem Tarantella (1989), který uspěl na festivalu v USA. Otevřela se mu tak cesta do studentské filmařské společnosti.

Od Mementa jede bomby

Christopher si sám napsal scénář k filmu Memento, který také režíroval a produkoval. Snímek se objevil v roce 2000 - a stal se jedním z nejoriginálnějších snímků celé dekády, kterou dokonale uzavřel. Drsný příběh Leonarda, jehož žena byla napadena a zavražděna a on si nepamatuje téměř vůbec nic, nadchl celý Hollywood. Od té doby si režisér mohl diktovat podmínky, jaké chtěl. Následovala mysteriózní pecka Dokonalý trik z roku 2006 nebo ztvárnění legendy o Batmanovi ve snímku Temný rytíř z roku 2008.

Poslední dekáda je projevem zrání

Snímek Počátek s Leonardem DiCapriem v hlavní roli vynesl snímku čtyři Oscary a přední místo mezi nejlepšími filmy začátku nového desetiletí. Po dalším Batmanovi se objevil sci-fi kousek Interstellar z roku 2014 - a opět Oscar. Tentokrát za vizuální efekty. Již zmiňovaný válečný Dunkerk posbíral tři zlaté sošky a stal se nejúspěšnějším snímkem zobrazujícím druhou světovou válku - překonal tedy i vojína Ryana.

Jak si povede režisérova sci-fi novinka Tenet, kterou si nadělil k padesátinám, se necháme překvapit. Právě běží v kinech.