Temná a skrytá stránka legendárního „chalupáře“ Jiřího Sováka

Temná a skrytá stránka legendárního „chalupáře“ Jiřího Sováka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Se jménem Jiřího Sováka je spojeno mnoho filmů a seriálů z československé tvorby a stejně tak o něm koluje nepřeberné množství veselých historek. Ale i on měl v herecké branži kolegyně, které ho v oblibě neměly.

Sovák byl diváky vnímaný především jako komik a bavič. Pravdou je, že v reálném životě se velice často podobal své seriálové postavě Evžena Humla z Chalupářů a byl nepříjemný a cholerický.

Ještě horší to bylo, když se napil. To se po pár skleničkách dokázal proměnit v dotěrného a zhýralého sukničkáře. O jeho cholerické povaze se zmiňovala i jeho manželka Andulka. Známý byl také tím, že se choval k mladším hereckým kolegům povýšeně.

V opilosti se z něj stával nezvladatelný hulvát a nikdo by v něm oblíbeného baviče nepoznal. Gabriela Vránová se nestyděla o jeho nevhodném chování mluvit. Popsala, že ji obtěžoval, když jeli s Vinohradským divadlem na zájezd do NDR. Už cestou si herec krátil čas popíjením a byl potom protivný a neodbytný. Ostatně i v knize o natáčení seriálů Chalupáři Vránová nastínila, že mimo natáčení raději vyhledávala společnost Josefa Kemra, než aby byla nablízku Sovákovi. Gabriele Vránové jeho chování hodně vadilo, protože v mládí byla plachá a nevěděla, jak z takové situace „vybruslit“, aby nikoho neztrapnila.

Gabriela Vránová, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

V jednom rozhovoru, který zmínil magazín Nostalgie, jeho manželka uvedla, že během manželství se Sovákem vystudovala vysokou školu tolerance a diplomacie.

Vránová nebyla jediná, komu chování opilého herce vadilo. Jeho chování zmínila i dlouholetá herecká kolegyně Valentina Thielová, která se s ním potkávala v divadle. Prosila ho, aby nepil, že se potom nekontroluje. Ale moc to nepomohlo. Někdy přišel na představení ve stavu, že ho museli svlékat, oblékat a obouvat jeho kolegyně, protože toho nebyl schopen.

Paradoxní je, že sotva vylezl na jeviště, hrál naprosto perfektně a nikdo by neřekl, že se před malou chvílí motal v šatně. Jak jeho kolegové často vzpomínají, v dobách největší slávy flámoval každý den, Sovák sám tvrdil, že nejlepší role vytvořil, když byl v náladě.

Jeho manželku všichni obdivovali, protože soužití s hereckou hvězdou nebylo tak humorné, jak se to s odstupem času jeví. Pověstná je historka, kdy šel Sovák otevřít dveře návštěvě v pantoflích a domů se vrátil za týden v novém obleku a botách. A co na to manželka? Byla ráda, že má jen nové oblečení a nepřivedl si i novou manželku!

Zdroje článku:
  • Aha,
  • Nostalgie,
  • Autorský článek