Místo zločinu České Budějovice: Název seriálu diváky moc nenadchl, ale herecké obsazení i příběhy jsou povedené

Místo zločinu České Budějovice: Název seriálu diváky moc nenadchl, ale herecké obsazení i příběhy jsou povedené
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváci se ptali, kde se bude vraždit příště a doporučovali Pelhřimov. Tento kriminální seriál však není klasickou městskou detektivkou a vyšetřovat se bude především v otevřené krajině a na venkově. Lokace byly vybrané velice pečlivě a představují zajímavá zákoutí české krajiny.

Právě poklidná místa jihočeského regionu jsou v kontrastu s brutálním zločinem, který se v takové kráse odehrává. Po Plzni a Ostravě tedy 13 dílů zavede příznivce kriminálního žánru do Jihočeského kraje.

Policejní tým bude vyšetřovat jednotlivé případy v malebné a klidné krajině, kde by nikdo nečekal nějaký zločin. Filmaři projeli Šumavu, Tábor, Třeboň, České Budějovice, Lipno, hraniční oblast z Bavorskem, meandry řeky Vltavy, okolí hradu Dívčí Kámen i Krumlov. Ve dvou dílech se po stopách zločinu vydáte i na známé jihočeské zámky Blatná a Hluboká nad Vltavou.

Většina příběhů byla inspirovaná skutečnými kriminálními případy, které se neudály všechny v tomto kraji. Jihočeský kraj je totiž poměrně klidné místo k životu. Celá série se natáčela v období od 5. října 2021 do 7. července 2022. V létě se potom ještě dotáčelo na šumavské Bučině. Celkem šlo o 103 natáčecích dní a z toho bylo asi 70 % právě v regionu na jihu Čech.

Režie se ujali Jiří Chlumský a Jan Hřebejk. Z herců se setkáte s Davidem Novotným, Leošem Nohou, Judit Pecháčkovou, Filipem Březinou, Pavlou Beretovou, Martinem Myšičkou nebo Jitkou Schneiderovou.

Judit Pecháčková, zdroj: Martin Bernstein / © Česká televize

U Místa zločinu České Budějovice si tvůrci dali záležet, aby byly charaktery postav rozmanitější než u předchozích dvou řad. Například mají svá různá tajemství.

V případě postavy, kterou hraje David Novotný, se bude postupně divákům odhalovat jeho minulost, která bude pro mnohé překvapivá. Leoš Noha představuje zkušeného policistu, kterého hned tak něco nepřekvapí. Dokáže se velice dobře orientovat v každé situaci a proplouvat systémem, když je to třeba. Umí získávat zásadní informace a neváhá kvůli tomu balancovat na hraně zákona. Filip Březina má rysy kladného hrdiny. Judit Pecháčková skvěle zvládla kriminalistku, která je traumatizovaná nepříjemnou životní situací.  

Z Místa zločinu Ostrava přechází do Budějovic postava Pavly Beretové, která je coby policistka za trest povýšena. Na jihu Čech bude ředitelkou českobudějovické kriminálky. Z plzeňské série se objeví Martin Stránský. Právě díky těmto postavám se všechny série propojí.

Judit Pecháčková je sice pacifistkou, ale kriminální žánr ji velmi lákal, a navíc má její postava v každé epizodě dost velký prostor.

Poprvé jsem se musela postavit před kameru se zbraní v ruce. Před natáčením nás herce vzala produkce na střelnici, kde nám odborníci ukázali, jak správně držet pistoli, jak s ní bezpečně i věrohodně manipulovat. Někdy jsem sice kvůli záběru, postavení kamery musela s touto rekvizitou pracovat trochu jinak, než reální policisté, ale snažila jsem se být co možná nejpřesnější. Všechno tohle bylo pro mě lákavé a k tomu ještě fakt, že jsem se celou roli musela naučit v češtině.

Herečka, která byla většinou v Česku obsazovaná do rolí něžných žen, které řeší především vztahy, tak musí změnit svůj herecký projev a být tvrdší, ráznější a bez emocí.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • autorský článek